Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό People το νέο άρθρο του γυναικολόγου αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας.
Το άρθρο του γιατρού είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που δεν είναι έτοιμες ακόμα να αποκτήσουν παιδί (για διάφορους λόγους π.χ. ιατρικούς ή προσωπικούς), αλλά και όσες προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν. Με την ευχή όλες οι γυναίκες που προσπαθούν για το μωράκι τους να τα καταφέρουν και του χρόνου να γιορτάσουν κι αυτές την Ημέρα της Μητέρας!
Ακολουθεί το κείμενο του άρθρου:
Σήμερα, 2η Κυριακή του Μάη, γιορτάζουμε την Ημέρα της Μητέρας και τιμάμε με όλη μας την αγάπη τις γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή και μας μεγάλωσαν. Ας μην ξεχνάμε όμως τις γυναίκες που δεν είναι έτοιμες ακόμα να αποκτήσουν παιδί (για διάφορους λόγους π.χ. ιατρικούς ή προσωπικούς), αλλά και όσες προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν.
Θέλω να γίνω μαμά – αλλά όχι ακόμα, αργότερα…
Σήμερα οι γυναίκες όλο και πιο συχνά αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία: καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να εδραιωθούν επαγγελματικά ή, πολύ απλά, γιατί ακόμα δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Όμως, όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται η γονιμότητά της.
Θέλω να γίνω μαμά – χρειάζεται να ελέγξω τη γονιμότητά μου;
Οι εξειδευμένοι γυναικολόγοι αναπαραγωγής προτείνουν την ενημέρωση όλων των γυναικών και τον προληπτικό έλεγχο της γονιμότητας μετά τα 30, σίγουρα πριν τα 35. ‘Έλεγχος γονιμότητας’ είναι το ραντεβού με το γυναικολόγο αναπαραγωγής, που περιλαμβάνει την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και εξέταση με υπέρηχο. Ελέγχονται πρωτίστως οι ωοθήκες (αποθέματά σε ωάρια, η ωορρηξία, αν υπάρχουν κύστες κλπ), αλλά και η μήτρα.
Θέλω να γίνω μαμά – μπορώ να διατηρήσω τη γονιμότητά μου;
Πλέον οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να μεταθέσουν τη δημιουργία οικογένειας για αργότερα με την κατάψυξη ωαρίων. Σε διάφορες μελέτες, οι γυναίκες αναφέρουν ότι έτσι απαλλάσσονται από το άγχος ότι ‘τελειώνει ο χρόνος’ τους και ότι τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν σωστές αποφάσεις για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.
Θέλω να γίνω μαμά – όμως δεν τα έχω καταφέρει ως τώρα, χρειάζομαι βοήθεια…
Για κάποια ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η εξωσωματική είναι πράγματι η μοναδική λύση. Αν το καλοσκεφτούμε, θα διαπιστώσουμε ότι όλοι μας έχουμε ένα ζευγάρι στο φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον που απέκτησε το μωράκι του με εξωσωματική. Στις μέρες μας, η εξωσωματική παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη γιατί έχει θεαματικά αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Πλέον υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία καθώς είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί όταν εκτελείται από έμπειρους εξειδικευμένους γυναικολόγους αναπαραγωγής.
Θέλω να γίνω μαμά – ποιος μπορεί να με βοηθήσει;
Είναι κρίσιμο να βρείτε τον κατάλληλο σύμμαχο, δηλαδή το γιατρό που, μαζί με την ομάδα του, θα σας κατευθύνει σωστά για να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Παλαιότερα μια σύσταση από συγγενείς και φίλους ίσως να ήταν αρκετή. Σήμερα το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να ψάξουμε πιο εντατικά και να βρούμε σημαντικές πληροφορίες μέσα από το site του γιατρού και τα social media (Facebook, Twitter, LinkedIn κλπ) πριν ακόμα το πρώτο ραντεβού μαζί του.
Αναζητήστε μαρτυρίες ασθενών και συλλέξτε πληροφορίες για την κλινική εμπειρία, τα ποσοστά επιτυχίας και την ομάδα του γιατρού και της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (μαίες και εμβρυολόγους). Είναι η Μονάδα πιστοποιημένη με ISO; Έχει επίσημη άδεια λειτουργίας από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής;
Μετά το πρώτο ραντεβού με το γιατρό, αναρωτηθείτε:
- Ο γιατρός σας αφιέρωσε αρκετό χρόνο; Νιώσατε εμπιστοσύνη;
- Είχατε καλή επικοινωνία μαζί του; Νιώσατε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για το θετικό σας αποτέλεσμα;
- Πήρατε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας; Σας εξήγησε με ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο το πλάνο που σας προτείνει βήμα – βήμα;
Ευχόμαστε σε όλες οι γυναίκες που προσπαθούν για το μωράκι τους να τα καταφέρουν και το 2018 να γιορτάσουν την Ημέρα της Μητέρας!