Κατανάλωση αλκοόλ: Σχετικά με την ασφαλή πρόσληψη αλκοόλ κατά την κύηση, υπάρχει έλλειψη συμφωνίας των αρμόδιων φορέων. Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Αγγλίας, κατανάλωση πάνω από 3 ποτά/ εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αυτόματων αποβολών και η επικρατούσα σύσταση για την κατανάλωση αλκοόλ από τις έγκυες γυναίκες ή από όσες προγραμματίζουν μία κύηση είναι έως 1-2 μονάδες αλκοόλ (1 μονάδα= 120 ml κρασί, 330 ml μπίρα ή 30 ml υψηλόβαθμου ποτού) μία ή δύο φορές την εβδομάδα και αποφυγή της περιστασιακής αυξημένης κατανάλωσης. Σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, συνιστάται η πλήρης αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης.
Κατανάλωση καφεΐνης: Σύμφωνα με μελέτες μικρή καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης, (π.χ. 2 φλιτζάνια καφέ στιγμιαίου / φίλτρου ή 3 φλιτζάνια τσάι, 4 φλ. κακάο ή 3 κουτάκια καφεϊνούχου αναψυκτικού) είναι ασφαλής για την ομαλή πορεία της κύησης. Τα ντεκαφεϊνέ προϊόντα είναι επίσης καλές επιλογές για την περίοδο της κύησης.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί πλήθος αρνητικών επιπτώσεων, κυρίως γιατί περιορίζει την παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, με αποτέλεσμα την μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Η καλύτερη σύσταση επομένως στις γυναίκες που επιθυμούν να ή ήδη κυοφορούν είναι να σταματήσουν το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό), τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ασφαλής χειρισμός των τροφίμων: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες. Η προστασία από τροφιμογενείς λοιμώξεις (που οφείλονται στην κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου) είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσουν και την ανάπτυξη του εμβρύου. Για το λόγο αυτό η έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να καταναλώνει μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωμά ή ημι- μαγειρεμένα τρόφιμα (όπως πατέ, μαλακά ή με μύκητες τυριά, π.χ. Brie, Camembert, Blue cheese, Roquefort, ωμά θαλασσινά, σούσι και αυγά μελάτα ή ωμά σε αυγολέμονο, μαρέγκα και σάλτσες/ ντρέσινγκ), προϊόντα ψυγείου που δεν είναι καλά διατηρημένα, προπαρασκευασμένες σαλάτες και τρόφιμα που είναι μαγειρεμένα και διατηρημένα στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα. Τα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα κρέατα θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα ενώ συστήνεται πολύ καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται ωμά. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα με κατάλληλο τρόπο. Μην αφήνετε τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας και θυμηθείτε ότι ο θάλαμος ψύξης πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου στους 4οC και η κατάψυξη περίπου στους -17 οC. Διατηρείτε τα ζεστά φαγητά σε θερμοκρασίες άνω των 60 οC και τα κρύα φαγητά σε θερμοκρασίες κάτω των 4οC.
Λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκληθούν από μικρόβια που βρίσκονται στο χώμα ή στις ακαθαρσίες κατοικίδιων ζώων, για αυτό πρέπει να φοράτε πάντα γάντια όταν είστε στον κήπο και έρχεστε σε επαφή με χώμα ή με τα περιττώματα του σκύλου ή της γάτας σας.
Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων: Κάθε έγκυος γυναίκα που έχει μία ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων (και κυρίως φρούτων και λαχανικών) καθημερινά δε χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής, εκτός από την περίπτωση του φυλλικού οξέος και του σιδήρου στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί.Λήψη φαρμάκων: Καθ΄όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μη λαμβάνετε φάρμακα χωρίς να ρωτήσετε το γιατρό σας.
Σωματική άσκηση: Ήπιες καθημερινές αερόβιες δραστηριότητες, όπως το βάδισμα και το κολύμπι βοηθούν ιδιαίτερα στη διατήρηση μίας καλής φυσικής κατάστασης και αντοχής και συστήνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, εκτός εάν υπάρχουν επιπλοκές που επιβάλλουν την ελαχιστοποίηση της σωματικής δρστηριότητας.
Αριθμός γευμάτων: Ο αριθμός των γευμάτων ποικίλλει ανάλογα με την όρεξη και τις συνήθειες της κάθε εγκύου. Καλό είναι να μη μένετε πολλές ώρες νηστική και να έχετε 4 – 6 γεύματα και ενδιάμεσα γευματίδια/ ημέρα. Εάν το βραδινό το καταναλώνετε πολύ νωρίς καταναλώστε και ένα προ του ύπνου σνακ πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. γάλα, γιαούρτι, φρούτο). Η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι πολύ σημαντική. Εάν δεν μπορείτε να φάτε κάτι μόλις ξυπνήσετε, καταναλώστε ένα πρωινό μία ώρα μετά την αφύπνιση.
Επιλογές πρωινού γεύματος: Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί πλούσιο σε ασβέστιο 2-3 φρυγανιές ολικής άλεσης, φυτική μαργαρίνη, μέλι, 30 γρ. τυρί Στις παραπάνω επιλογές μπορείτε να προσθέσετε φρούτο ή φυσικό χυμό.
Επιλογές γλυκού: Τα γλυκά δεν είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή. Σε περίπτωση που επιθυμήσετε κάποιο γλυκό επιλέξτε κάτι που δε θα έχει πολλά λιπαρά όπως: μπάρα δημητριακών με σοκολάτα, ζελέ, κομπόστες ή αποξηραμένα φρούτα, γλυκά κουταλιού, γιαούρτι με μέλι, κρέμες με γάλα χαμηλών λιπαρών, κάποιο σπιτικό κέικ με ελαιόλαδο, απλό παγωτό (όχι παρφέ, χωνάκι ή με επικάλυψη σοκολάτας – ξηρών καρπών), 1-2 σοκολατάκια.
Αλάτι: Αποφύγετε γενικά τα πολύ πλούσια σε αλάτι τρόφιμα (παστά, τουρσί, αλλαντικά, αλατισμένα σνακ, πατατάκια, ξηρούς καρπούς), καθώς και την υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας.