Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)
‘Εξωσωματική’: Ίσως είναι μια λέξη που ακόμη και σήμερα να αγχώνει πολλά από τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το μωράκι τους. Πρόκειται, όμως, για μια απόλυτα ασφαλή θεραπεία, η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία και έχει θεαματικά αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα υπογονιμότητας που παλαιότερα δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν. Με τη βοήθειά της έχουν πλέον γεννηθεί εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως!
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, η οποία μετρά πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας και επιστημονικής εξέλιξης. Καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί η έμπειρη ομάδα των ειδικών αναπαραγωγής, το υψηλού επιπέδου εμβρυολογικό εργαστήριο και το προφίλ γονιμότητας κάθε ζευγαριού/κάθε γυναίκας.
Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, όταν δηλαδή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσική σύλληψη, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να παρακάμψει πολλούς παράγοντες και να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα: μια εγκυμοσύνη.
Ως διαδικασία περιλαμβάνει τρία βήματα:
- τη διέγερση των ωοθηκών,
- την ωοληψία και γονιμοποίηση και
- την εμβρυομεταφορά.
Αρχικά τα ωάρια της γυναίκας συλλέγονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου στο εργαστήριο. Για να συμβεί αυτό, η γυναίκα ακολουθεί το πρωτόκολλο θεραπείας που της έχει δοθεί από τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής, για τη διέγερση των ωοθηκών. Με τον τρόπο αυτό δεν συλλέγεται μόνο το 1 ωάριο του κύκλου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που κανονικά θα χάνονταν στον κύκλο αυτό.
Μόλις πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση, τα γονιμοποιημένα ωάρια – που πλέον ονομάζονται έμβρυα - παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση από τους εμβρυολόγους και με τη βοήθεια της τεχνολογίας time-lapse, μέχρι τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς, η οποία συνήθως γίνεται 2-5 μέρες μετά τη γονιμοποίηση. 14 μέρες μετά την ωοληψία, ακολουθεί το τεστ κύησης για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη.