Διατήρηση γονιμότητας (κατάψυξη ωαρίων)
Η διατήρηση της γονιμότητας απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας για διάφορους λόγους (ιατρικούς, προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Η κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων φαίνεται πως είναι μια αξιόπιστη λύση, σίγουρα πάντως είναι η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως.
Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;
Aπευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που ενδιαφέρονται για διατήρηση της γονιμότητάς τους με σκοπό μια εγκυμοσύνη στο μέλλον.
Ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας ;
Το ραντεβού για την ενημέρωση σχετικά με τη διατήρηση γονιμότητας και την κρυοσυντήρηση ωαρίων διαρκεί περίπου 2 ώρες και αποτελείται από 3 βήματα:

1. Καταγραφή ιατρικού ιστορικού & ενημέρωση ιατρικού φακέλου

2. Υπερηχογράφημα μήτρας & Ωοθηκών

3. Προληπτικός έλεγχος για HPV (COBAS)
Πότε να κάνω κατάψυξη ωαρίων;

Η απάντηση στην ερώτηση «μέχρι πότε;» είναι, πολύ απλά: «Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα».
Οι σχετικές μελέτες και οι ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ως όριο τα 38 έτη, πάντα μετά από εκτίμηση της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας με βάση το ιατρικό ιστορικό της.
Το πιο συχνό λάθος των γυναικών όμως είναι ότι το αποφασίζουν όταν είναι ήδη αργά. Μια γυναίκα άνω των 40, στην οποία έχουν αρχίσει οι ανωμαλίες του κύκλου, δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια νεότερη.
Τι συμβαίνει όταν μία γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας;

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν επίσης να καταψύξουν τα ωάριά τους, αλλά θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί από το γιατρό τους για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, ενδεχομένως να προκύψουν λιγότερα ωάρια προς κατάψυξη. Επίσης, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα ωάρια μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερη δυναμική για εγκυμοσύνη. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.