Για κάποιες γυναίκες η δωρεά ωαρίων αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουν παιδί. Το θέμα της δωρεάς ωαρίων είναι συχνά δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς. Συχνά η ερώτηση είναι «Πότε πρέπει να σκέφτεται κανείς τη δωρεά ωαρίων;». Και αυτή επίσης είναι μια δύσκολη ερώτηση, καθώς κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν πιο συχνά την απόφαση για δωρεά ωαρίων είναι η ηλικία και το απόθεμα των ωοθηκών. Αν είστε ήδη πάνω από 40 και η εξωσωματική δε φέρνει το θετικό αποτέλεσμα, αν, παρά τα φάρμακα, παράγονται πολύ λίγα ωάρια και γενικά το απόθεμα των ωοθηκών είναι χαμηλό, τότε κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε για το «επόμενο βήμα» – και αυτό μπορεί να είναι η δωρεά ωαρίων.
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια για το δικό της (γενετικά) παιδί μέχρι να έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν. Αλλά ακόμα και όταν νιώσει ότι έχει κάνει τα πάντα, και πάλι η απόφαση για δωρεά ωαρίων μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Όμως, αυτή η επιλογή έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και άρα είναι πολύ πιο πιθανό να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την οικογένεια που ονειρεύεστε.
Η δωρεά ωαρίων προτείνεται επίσης όλο και πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμα και αν νιώθετε νέα, αν φαίνεστε πολύ νεότερη από την ηλικία σας και όλοι σας το λένε αυτό, ακόμα και τότε το σώμα σας ξέρει την ηλικία του – το ίδιο και οι ωοθήκες σας. Αυτό που έχει σημασία είναι η ηλικία των ωαρίων σας. Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής μετά την ηλικία των 45 είναι εξαιρετικά χαμηλά. Αν είστε σε αυτή την ηλικία, πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα επόμενα βήματά σας και τις εναλλακτικές λύσεις.
Η γυναίκα δε χρειάζεται να έχει σταθερό κύκλο για να κυοφορήσει. Αν η μήτρα της είναι υγιής, τότε το σώμα της θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός εμβρύου, δηλαδή την κύηση ως τον τοκετό.
Νέο όριο ηλικίας: 54 έτη
Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος με δωρεά ωαρίων, τότε το ποσοστό εγκυμοσύνης και γέννησης ζωντανού παιδιού εξαρτάται από την ηλικία των ωαρίων, όχι από την ηλικία της μητέρας (βιολογική μητέρα: η γυναίκα που κυοφορεί – κοινωνική μητέρα: η γυναίκα που ανατρέφει το παιδί). Όχι μόνο αυξάνεται το ποσοστό εγκυμοσύνης, αλλά μειώνεται σημαντικά το ποσοστό αποβολής. Το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται σημαντικά γιατί οι δότριες ωαρίων είναι ηλικίας έως 35 ετών (με βάση το τι ορίζει ο νόμος) και χωρίς προβλήματα υπογονιμότητας.
Στο Γέννημα IVF το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας με δωρεά ωαρίων είναι 82% θετικό τεστ εγκυμοσύνης και 69% κλινική εγκυμοσύνη (έμβρυο με καρδιακή λειτουργία στον υπέρηχο, στοιχεία 2018-2019).
Στην Ελλάδα, η νομοθεσία επιτρέπει όλες τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπό προϋποθέσεις. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η όλη θεραπεία είναι νομικά ξεκάθαρη, πολύ καλά περιγεγραμμένη και ο νόμος προστατεύει πλήρως τη λήπτρια, τη δότρια και το παιδί/ τα παιδιά που θα γεννηθεί/γεννηθούν. Τόσο το ζευγάρι όσο και η δότρια υπογράφουν τις αντίστοιχες σχετικές έγγραφες συναινέσεις πριν τη θεραπεία.
Ο νέος νόμος Ν. 4958 142/21.07.2022 έφερε σημαντικές αλλαγές, με σημαντικότερη ίσως την αύξηση του ορίου ηλικίας. Πλέον, μια γυναίκα επιτρέπεται να υποβληθεί σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως την ηλικία των 54 ετών.
Έως πρόσφατα, η δωρεά των ωαρίων ήταν αποκλειστικά ανώνυμη, αλλά αυτό έχει αλλάξει σύμφωνα με το νέο νόμο Ν. 4958 142/21.07.2022. Πλέον, κατ’ επιλογήν των δοτριών η ταυτότητά τους μπορεί να είναι:
Επιπλέον ισχύουν τα εξής:
Η ομάδα μας είναι στη διάθεσή σας για να σας εξηγήσει αναλυτικά τι σημαίνει το καθένα από αυτά τα σημεία.
Στην Ελλάδα, η νομοθεσία επιτρέπει όλες τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπό προϋποθέσεις. Σήμερα, μετά και τις αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (Ν. 4958 142/21.07.2022), είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρεθεί η πιο κατάλληλη δότρια ωαρίων για κάθε ζευγάρι.
Υπάρχουν 2 επιλογές
Σε κάθε περίπτωση, η δωρεά ωαρίων είναι εθελοντική: η κάθε γυναίκα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν επιθυμεί να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια.
Ο νόμος δεν επιτρέπει οικονομικά ανταλλάγματα (δεν υφίσταται η έννοια της ‘πληρωμής’, αφού πρόκειται για «δωρεά»), προβλέπει όμως μια αποζημίωση της δότριας για έξοδα μετακίνησης, απώλεια εισοδήματος λόγω της θεραπείας (πχ πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά της) και για τη βιολογική καταπόνηση.
Όταν μια γυναίκα αποφασίσει να δωρίσει τα ωάριά της, είναι σα να κάνει ένα κύκλο εξωσωματικής. Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να είναι μικρότερη των 35 ετών. Αφού κριθεί ιατρικά κατάλληλη, θα χρειαστεί να πάρει ενέσιμα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, να κάνει εξετάσεις αίματος και υπερήχους και τέλος να υποβληθεί σε ωοληψία (συνήθως γίνεται με ελαφρά νάρκωση «μέθη»).
Για αυτό το λόγο, λόγω των ηθικών και ψυχολογικών ζητημάτων που προκύπτουν, αλλά και λόγω της έλλειψης ενημέρωσης για το θέμα αυτό, δεν είναι πολλές οι γυναίκες που το παίρνουν απόφαση να δωρίσουν τα ωάριά τους. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, είναι πολλά τα ζευγάρια που χρειάζονται δωρεά ωαρίων για να κάνουν το παιδί τους, αλλά λιγότερες οι γυναίκες που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν.
Εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση και να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και εξαιρετική ιατρική φροντίδα για κάθε γυναίκα που το αποφασίσει, με απόλυτο σεβασμό στον οργανισμό της.
Τα κριτήρια για επιλογή της κατάλληλης δότριες (φαινοτυπικά κλπ)
Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Εσείς, ως η λήπτρια των ωαρίων, θα είστε η βιολογική και νομική μητέρα του παιδιού (αλλά όχι η γενετική).
Στο Γέννημα σας συστήνουμε να μιλήσετε όχι μόνο με το γυναικολόγο αναπαραγωγής, αλλά και με άλλα ζευγάρια που το πήραν απόφαση και δημιούργησαν την οικογένειά τους με τη βοήθεια της δωρεάς ωαρίων.
Θα μεσολαβήσουμε και θα σας φέρουμε σε επαφή μαζί τους. Είναι σημαντικό να έχετε συνειδητοποιήσει το τι σκέφτεστε να κάνετε και γιατί. Το όλο θέμα έχει ιδιαιτερότητες και είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσετε το τι σημαίνει αυτή η απόφαση και να πάρετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.
Μπορείτε επίσης, αν το επιθυμείτε, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο) πριν το αποφασίσετε και δώσετε τη συγκατάθεσή σας για να προχωρήσει η θεραπεία.
Το πρώτο σας βήμα για να προχωρήσετε σε θεραπεία με δωρεά ωαρίων είναι να προγραμματίσετε το πρώτο σας ραντεβού με την ομάδα μας, είτε στο ιατρείο ή online.
Παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων (περίπου 80% θετικό τεστ εγκυμοσύνης και 70% κλινική εγκυμοσύνη στο Γέννημα IVF) υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που προκύπτουν από τη φυσιολογία της αναπαραγωγής (πώς γίνεται η γονιμοποίηση και πώς αναπτύσσονται τα έμβρυα). Αλλά ούτως ή άλλως δυστυχώς η επιστήμη και η τεχνολογία ακόμα δεν μπορούν να υποσχεθούν 100% επιτυχία στην εξωσωματική. Στο Γέννημα σας παρέχουμε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για την πορεία του κύκλου και τα αναμενόμενα ποσοστά επιτυχίας ώστε οι προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές.
Για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας, ιδανικά προσδοκούμε 7-10 ωάρια καλής ποιότητας την ημέρα της ωοληψίας. Η μαία και οι εμβρυολόγοι μας θα σας ενημερώσουν σχετικά μετά την ωοληψία. Σε κάποιους κύκλους, ενδεχομένως να έχουμε μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό ωαρίων στην ωοληψία σε σχέση με το αναμενόμενο.
Από τα 7-10 ωάρια, περιμένουμε ότι περίπου 5-7 θα γονιμοποιηθούν φυσιολογικά (σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, σε ένα καλό εμβρυολογικό εργαστήριο, όπως στο Γέννημα). Αυτό το διαπιστώνουμε την επόμενη ημέρα μετά την ωοληψία. Στους περισσότερους κύκλους εξωσωματικής, το ποσοστό γονιμοποίησης είναι γύρω στο 70-80%. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποιότητα των ωαρίων αλλά όσο και η ποιότητα του δείγματος σπέρματος. Θα σας ενημερώσουν οι εμβρυολόγοι μας.
Από τα 5-7 έμβρυα 1ης ημέρας, περιμένουμε ότι 3-5 θα έχουν εξελιχθεί ομαλά ως την 3η ημέρα, δηλαδή ότι ο ρυθμός των διαιρέσεων, ο αριθμός των κυττάρων και η μορφολογία τους είναι σωστά με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης των εμβρυολόγων (διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες).
Πιθανώς σήμερα να είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την εμβρυομεταφορά σας (αυτό θα κριθεί από το γιατρό σε συνεννόηση με τους εμβρυολόγους). Με βάση την πρόσφατη ελληνική νομοθεσία, σε ένα κύκλο με δωρεά ωαρίων επιτρέπεται να μεταφερθούν μόνο ως 2 έμβρυα. Τα πλεονάζοντα έμβρυα συστήνουμε να καταψυχθούν εφόσον οι εμβρυολόγοι θεωρήσουν ότι είναι καλής ποιότητας.
Αν τελικά αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε καλλιέργεια βλαστοκύστης, δηλαδή να παραμείνουν τα έμβρυα σε καλλιέργεια ως την 5η ημέρα (στάδιο της βλαστοκύστης), τότε από τα 3-5 έμβρυα 3η ημέρας, περιμένουμε 1-2 κατάλληλες βλαστοκύστες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν όλα τα έμβρυα τη δυναμική να εξελιχθούν σε βλαστοκύστες. Όσα όμως όντως προχωρήσουν ως αυτό το στάδιο, έχει φανεί ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης.
Η καλλιέργεια βλαστοκύστης αποτελεί και ένα κριτήριο επιλογής των καλύτερων εμβρύων: όσα εξελιχθούν σε βλαστοκύστες αυτά είναι και τα καλύτερα προς εμβρυομεταφορά. Όμως, με την καλλιέργεια βλαστοκύστης μειώνεται σημαντικά το ενδεχόμενο να έχουμε πλεονάζοντα έμβρυα προς κατάψυξη. ‘Να κάνουμε καλλιέργεια βλαστοκύστης ή όχι;’ Αυτό ουσιαστικά είναι μια απόφαση του γιατρού και των εμβρυολόγων με στόχο να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Ο κάθε κύκλος εξωσωματικής είναι διαφορετικός. Κάθε φορά κρίνουμε τι είναι καλύτερο να γίνει και σας ενημερώνουμε αναλυτικά.