Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Δωρεάν υπηρεσίες

1Με ποιον μπορώ να επικοινωνήσω για περισσότερες πληροφορίες;

Η μαία μας Λένα Καραχάλιου είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας μέσω τηλεφώνου ή email χωρίς καμία χρέωση ή δέσμευση. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω προσωπικών μηνυμάτων στα social media. Ισχύει το ιατρικό απόρρητο και η προστασία προσωπικών δεδομένων για κάθε επικοινωνία σας με το Γέννημα IVF

2Πώς μπορώ να ζητήσω δωρεάν δεύτερη γνώμη για την εξωσωματική μου;

Ειδικά για ζευγάρια με ιστορικό αποτυχημένων εξωσωματικών, προσφέρουμε δωρεάν την υπηρεσία Doctors Meeting χωρίς καμία δέσμευση. Πρόκειται για μια δωρεάν συμβουλευτική ιατρική υπηρεσία για ασθενείς με αποτυχημένη εξωσωματική. Η ομάδα των γυναικολόγων αναπαραγωγής και των εμβρυολόγων μας εξετάζουν τον ιατρικό σας φάκελο και σας ενημερώνουν για το πόρισμα και τις προτάσεις μας χωρίς να απαιτείται η φυσική σας παρουσία.

Το Doctors Meeting προσφέρεται δωρεάν τόσο στους ασθενείς μας όσο και σε ζευγάρια που επιζητούν δεύτερη γνώμη για τις προσπάθειές τους με εξωσωματική. Πώς μπορείτε να ζητήσετε εξέταση του ιατρικού φακέλου σας; Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα ή καλέστε μας στο 2106816100 για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.

  1. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ζητήσετε την εξέταση του φακέλου σας: 2106816100 ή info@gennima.com
  2. Θα σας καθοδηγήσουμε για να αποστείλετε τον ιατρικό σας φάκελο
  3. Εξέταση του φακέλου σας σε μια συνεδρίαση της ομάδας του Doctors Meeting χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σας
  4. Ένα μέλος της ομάδας του Doctors Meeting θα επικοινωνήσει μαζί σας για το πόρισμα και τις προτάσεις μας

Ποια δεδομένα εξετάζονται στο Doctors Meeting

  • Όλες οι εξετάσεις που σχετίζονται με τη γονιμότητα, αίτια υπογονιμότητας
  • Πιθανά υποκείμενα νοσήματα και σχετική φαρμακευτική αγωγή
  • Ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων
  • Κατάσταση της μήτρας
  • Πιθανές προηγούμενες προσπάθειες με εξωσωματική σε άλλες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών, αριθμός και ποιότητα ωαρίων, ποιότητα εμβρύων
  • Εκτίμηση βήμα-βήμα της θεραπείας με εξωσωματική στο Γέννημα IVF: ανταπόκριση στο φαρμακευτικό πρωτόκολλο, αριθμός και ποιότητα ωαρίων και εμβρύων, χαρακτηριστικά δείγματος σπέρματος, προετοιμασία ενδομητρίου και γενικότερη κατάσταση μήτρας
  • Συνολική εικόνα του ζευγαριού, ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις, όχι μόνο ιατρικές αλλά και προσωπικές
  • Προτεινόμενο νέο πλάνο θεραπείας: πιθανές επιπλέον εξετάσεις, αλλαγές στο υπάρχον πλάνο, νέα προσέγγιση, απαραίτητες βελτιώσεις με βάση την κλινική και εργαστηριακή εμπειρία από την αποτυχημένη θεραπεία

Ποιοι συμμετέχουν στο Doctors Meeting

Γυναικολόγοι αναπαραγωγής

Κλινικοί εμβρυολόγοι

Η υπεύθυνη του εργαστηρίου Θεώνη Παστρωμά και άλλα μέλη της ομάδας των εμβρυολόγων.

Πρώτο ραντεβού

1Χρειάζεται να έρθω σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου μου;
Όχι, η εξέταση με τον υπέρηχο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και τις μέρες της περιόδου σας, εκτός αν νιώθετε άβολα.
2Τι χρειάζεται να φέρω μαζί μου;

Είναι χρήσιμο να φέρετε κάθε στοιχείο του ιατρικού ιστορικού σας που έχει σχέση με τη γονιμότητα: εξετάσεις αίματος (ορμονικό προφίλ), σπερμοδιάγραμμα, σαλπιγγογραφία. Το ραντεβού βέβαια μπορεί να γίνει ακόμα και αν δεν έχετε κάνει αυτές τις εξετάσεις ή, αν το επιθυμείτε, μπορούμε να σας κατευθύνουμε για να τις κάνετε πριν το ραντεβού σας.

Επίσης, θα πρέπει να φέρετε οποιαδήποτε πληροφορία από πιθανές προηγούμενες προσπάθειες με εξωσωματική (πρωτόκολλα φαρμακευτικής αγωγής, φωτογραφίες εμβρύων κλπ) ή χειρουργικές επεμβάσεις (πρακτικό χειρουργείου, αποτέλεσμα βιοψίας, DVD λαπαροσκόπησης κλπ).

Μέσα στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, μεριμνούμε για να αποφεύγουμε το συνωστισμό και να περιορίσουμε το χρόνο που απαιτείται η φυσική σας παρουσία στο χώρο μας. Ειδικά για το πρώτο ραντεβού γονιμότητας, σας προτείνουμε να προετοιμάσουμε τον ιατρικό σας φάκελο πριν από το ραντεβού σας. Θα επικοινωνήσει μαζί σας η Λένα (μαία – συντονίστρια προγραμμάτων εξωσωματικής) τηλεφωνικά, θα σας εξηγήσει ακριβώς τα βήματα του ραντεβού και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Αν έχετε κάνει κάποια ειδική αγωγή που επηρεάζει τη γονιμότητα, π.χ. χημειοθεραπεία, ή αν λαμβάνεται φάρμακα για κάποια νόσο (π.χ. θυροειδίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, υπέρταση κλπ) θα πρέπει να μας ενημερώσετε.

3Χρειάζεται να έρθει και ο σύντροφός μου;
Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν είναι απαραίτητο. Αρκεί να προσκομίσετε πρόσφατο σπερμοδιάγραμμά του, αν έχει γίνει μέχρι τώρα. Εμείς βέβαια προτείνουμε να έρθετε μαζί σε αυτό το ραντεβού γιατί θέλουμε να έχει και ο σύντροφός σας τη δυνατότητα να γνωρίσει το γιατρό και την ομάδα μας, καθώς και να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και να κάνει τις δικές του ερωτήσεις. Ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια να έρχονται μαζί στο πρώτο ραντεβού γονιμότητας, αλλά το κάθε ζευγάρι επιλέγει ξεχωριστά πώς θέλει να χειριστεί αυτή την πρώτη γνωριμία μαζί μας.

Εξωσωματική

1Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσω εξωσωματική;
Το πρώτο βήμα είναι να κλείσετε το πρώτο ραντεβού γονιμότητας. Σε αυτό το ραντεβού, που συνήθως διαρκεί περίπου 2 ώρες, θα πάρετε απαντήσεις σε κάθε ερώτηση γονιμότητας και κάθε σχετική πληροφορία απλά και ξεκάθαρα, θα λάβετε ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες σας με μόνο στόχο να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα και θα γνωρίσετε το γυναικολόγο αναπαραγωγής και την ομάδα μας και θα σας εξηγήσουμε πώς θα υποστηρίξουμε την προσπάθειά σας. Για να προγραμματίσετε το πρώτο ραντεβού σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη γραμματεία μας.
2Γίνεται εξωσωματική χωρίς φάρμακα;
Φυσικά. Αυτό συχνά ονομάζεται και ως ‘φυσικός κύκλος’. Σε αυτή την περίπτωση, δε γίνεται διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή, αλλά γίνεται ωοληψία του ενός ωαρίου που αναπτύσσεται. Υπάρχει και ο λεγόμενος ‘τροποποιημένος φυσικός κύκλος’ κατά τον οποίο η ασθενής λαμβάνει πολύ ήπια αγωγή για να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη ωαρίων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αναπτυχθούν 2-3 ωάρια, αντί μονάχα 1. ‘Είναι ο φυσικός κύκλος μια σωστή επιλογή για μένα;’ Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, του οποίους θα συζητήσετε με το γιατρό σας. Η ηλικία, το απόθεμα των ωαρίων, οι προηγούμενες προσπάθειες με εξωσωματική είναι σημαντικές παράμετροι. Σίγουρα, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε αυτή την επιλογή. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι ταιριάζει στη δικιά σας προσπάθεια και αν ο φυσικός κύκλος έχει νόημα για εσάς.
3Ποια είναι η διαδικασία της εξωσωματικής και πόσες μέρες διαρκεί;

Η εξωσωματική ουσιαστικά αποτελείται από 3 βήματα:

1. Διέγερση ωοθηκών

2. Ωοληψία και

3. Εμβρυομεταφορά.

Η διέγερση ωοθηκών συνήθως διαρκεί περίπου 10-12 ημέρες και ξεκινάει από την αρχή του κύκλου της ασθενούς (όταν αδιαθετήσει). Στη συνέχεια προγραμματίζεται η ωοληψία και η εμβρυομεταφορά 3-5 ημέρες αργότερα. Συνολικά διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες.

4Πόσες φορές θα χρειαστεί να έρθω στο Γέννημα;
Αν η παρακολούθηση του κύκλου σας γίνει στο Γέννημα, τότε συνήθως χρειάζεται να έρθετε 3-4 φορές για υπερηχογράφημα. Ακολουθούν 2 ραντεβού, ένα για την ωοληψία και ένα για την εμβρυομεταφορά. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε να έρθετε στο Γέννημα για το τεστ β-χοριακής.
5Εμείς που μένουμε μακριά από την Αθήνα, πόσες φορές θα χρειαστεί να έρθουμε;
Θα χρειαστεί να ταξιδέψετε μονάχα 2 φορές: μία για το πρώτο σας ραντεβού και μία για την ωοληψία και εμβρυομεταφορά. Η παρακολούθηση της διέγερσης ωοθηκών μπορεί να γίνει στον τόπο διαμονής σας με τη βοήθεια ενός γυναικολόγου. Έτσι δε θα χρειαστεί να φύγετε μακριά από το σπίτι σας και να λείψετε από τη δουλειά σας και την οικογένειά σας. θα χρειαστεί θα έρθετε πάλι στην Αθήνα όταν θα είμαστε έτοιμοι για ωοληψία και εμβρυομεταφορά.
6Συνεργάζεστε με γιατρούς εκτός Αθηνών;
Ναι! Μπορούμε να συνεργαστούμε με το δικό σας γυναικολόγο ή να σας συστήσουμε εμείς ένα γιατρό, ό,τι είναι καλύτερο για εσάς.
7Η εξωσωματική είναι επώδυνη;
Γενικά όχι. Το μόνο βήμα της θεραπείας κατά το οποίο ενδέχεται να νιώσετε δυσφορία ή πόνο είναι η ωοληψία. Η ωοληψία είναι μια επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός αναρροφά τα ωοθυλάκια από τις ωοθήκες με λεπτή βελόνα. Η ωοληψία γίνεται με ‘μέθη’ (ήπια αναισθησία) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και να μη νιώσει πόνο. Με το πέρας της ωοληψίας, ίσως να υπάρχει κάποια δυσφορία ή πόνος. Όμως τις περισσότερες φορές ένα απλό αναλγητικό είναι αρκετό, άλλωστε η δυσφορία δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ.
8Έχω ακούσει ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, είναι αλήθεια;
Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο γιατί μπορεί να αποτρέψει μια γυναίκα να ‘κυνηγήσει το όνειρό της’ για την απόκτηση ενός παιδιού με τη βοήθεια της εξωσωματικής.
9Ισχύει ότι με την εξωσωματική κάνεις πάντα δίδυμα;
Αυτό δεν είναι σωστό. Όντως, με την εξωσωματική αυξάνεται το ποσοστό δίδυμων κυήσεων, αλλά οι δίδυμες κυήσεις από εξωσωματικής είναι περίπου 20% του συνόλου. Η δίδυμη κύηση θεωρείται ‘επιπλοκή’ της εξωσωματικής καθώς το ιδανικό αποτέλεσμα της θεραπείας είναι η μονήρης κύηση (ένα μωράκι). Οι δίδυμες κυήσεις προκύπτουν μετά από εμβρυομεταφορά 2 ή περισσότερων εμβρύων, ανάλογα με το προσωποποιημένο πλάνο θεραπείας, τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων που δημιουργούνται και πάντα μέσα στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Στη χώρα μας ισχύει ξεκάθαρη νομοθεσία σχετικά με τον αριθμό εμβρύων προς μεταφορά ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς και το ιστορικό προηγούμενων θεραπειών με εξωσωματική.
10Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής;

Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία της γυναίκας, τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια, την ανδρική γονιμότητα, το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών, την ποιότητα λειτουργίας του εμβρυολογικού εργαστηρίου, την ποιότητα των εμβρύων που δημιουργούνται, το ιατρικό ιστορικό (πχ υποκείμενα νοσήματα, πιθανή φαρμακευτική αγωγή, χειρουργικές επεμβάσεις κλπ).

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα σας εξηγήσει το προσωπικό σας ποσοστό επιτυχίας ήδη από το πρώτο ραντεβού σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της προσπάθειάς σας και με βάση τα στατιστικά δεδομένα από το σύνολο των ασθενών μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε επιλεγμένα σημαντικά στατιστικά αποτελέσματα (στοιχεία 2018):

  • 7 στα 10 ζευγάρια έχουν θετικό αποτέλεσμα από την πρώτη προσπάθεια (θετικό τεστ β-χοριακής, με 6 ωάρια ή περισσότερα στην ωοληψία)
  • 80% επιτυχία με βλαστοκύστες (θετικό τεστ εγκυμοσύνης, 35-39 ετών)
  • 45% επιτυχία με χαμηλό απόθεμα ωοθηκών (5 ή λιγότερα ωάρια στην ωοληψία, θετικό τεστ εγκυμοσύνης, 35-39 ετών)
  • 83% επιτυχία με δωρεά ωαρίων (θετικό τεστ εγκυμοσύνης)
11Έχω ακούσει ότι η εξωσωματική ποτέ δεν πετυχαίνει με την πρώτη προσπάθεια, ισχύει;
Αυτό είναι ένας μύθος. Στο παρελθόν, όταν τα ποσοστά επιτυχίας ήταν αρκετά χαμηλότερα, όντως δεν ήταν συχνό να έχει επιτυχία η εξωσωματική την πρώτη φορά. Αυτό πλέον έχει ανατραπεί – τα στατιστικά μας το αποδεικνύουν: 7 στα 10 ζευγάρια έχουν θετικό αποτέλεσμα από την πρώτη προσπάθεια (θετικό τεστ β-χοριακής, με 6 ωάρια ή περισσότερα στην ωοληψία)
12Έχω ακούσει για το νέο σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των εμβρύων στο εργαστήριο, αλλά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό…

Πρόκειται για το σύστημα επωαστών EmbryoScope+ που χρησιμοποιούμε στο εμβρυολογικό εργαστήριο – είναι ό,τι νεότερο και πιο εξελιγμένο για την ανάπτυξη και επιλογή των καλύτερων εμβρύων. Έχουν ενσωματωμένη κάμερα με τεχνολογία time-lapse και έτσι οι εμβρυολόγοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν διαρκώς την ανάπτυξη των εμβρύων χωρίς να χρειάζεται να τα μετακινήσουν από το ασφαλές περιβάλλον του επωαστή.

Το EmbryoScope+ έχει ενσωματωμένη κάμερα με τεχνολογία time-lapse και μικροσκόπιο. Βγάζει φωτογραφία του κάθε εμβρύου κάθε 10 λεπτά και έτσι δημιουργείται ένα video που δείχνει την εξέλιξη του κάθε εμβρύου για τις μέρες που παραμένει στον επωαστή (3-5 ημέρες), δηλαδή τα έμβρυα παραμένουν στο σταθερό περιβάλλον του επωαστή και δε διαταράσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια, οι εμβρυολόγοι χρησιμοποιούν το εξειδικευμένο λογισμικό για να εξετάσουν τα video του κάθε εμβρύου και να αποφασίσουν ποια έμβρυα πρέπει να μεταφερθούν ή να καταψυχθούν.

Η χρήση της τεχνολογίας time-lapse έχει συσχετισθεί με σημαντικά αυξημένα ποσοστά κλινικής εγκυμοσύνης, σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αποβολών και αυξημένα ποσοστά γέννησης σε σχέση με την κλασική καλλιέργεια.

13Πώς μπορώ να αυξήσω το ποσοστό επιτυχίας μου;

Ο γιατρός θα σας προτείνει το πλάνο και τα κατάλληλα βήματα προκειμένου να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας της προσπάθειας. Όμως και εσείς συμβάλλετε καθοριστικά σε αυτό, πιο συγκεκριμένα:

  • Με καλή και ουσιαστική επικοινωνία – όλη η ομάδα μας είναι στη διάθεσή σας για να υποστηρίξει την προσπάθειά σας και να βοηθήσει σε κάθε βήμα, να απαντήσει σε ερωτήσεις, να σας εξυπηρετήσει σε πρακτικά ζητήματα, να δώσει διευκρινίσεις κλπ. Η καλή επικοινωνία διευκολύνει τη διαδικασία και συμβάλλει στην καλύτερη ψυχολογία.
  • Συμμόρφωση στο θεραπευτικό πρωτόκολλο – φροντίστε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες μας. Αν υπάρχουν ερωτήσεις ή αν χρειάζεστε διευκρινίσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας!
  • Σωστή διατροφή και άσκηση, περιορισμός καπνίσματος – φροντίστε το σώμα σας με καλές διατροφικές συνήθειες, με σωστή άσκηση και λιγότερο κάπνισμα ή αλκοόλ. Αυτό θα βοηθήσει την εξωσωματική, αλλά θα σας προετοιμάσει και για την εγκυμοσύνη.
  • Έλεγχος άγχους – το άγχος είναι κακός σύμβουλος σε ό,τι κάνουμε. Δε θεωρείται πρωτεύων παράγοντας υπογονιμότητας, αλλά δρα ανασταλτικά στο πλάνο θεραπείας και επιδεινώνει την ψυχολογία μας. Συζητήστε μαζί μας για το τι σας προκαλεί άγχος και ζητήστε να σας δώσουμε απλές συμβουλές για τον έλεγχο του άγχους.
14Γιατί αποτυγχάνει η εξωσωματική;

Κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί 100% επιτυχία στην εξωσωματική. Όμως εμείς υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε 100% ό,τι καλύτερο για την επιτυχία της προσπάθειάς σας.

Να ποιες είναι οι 4 πιο συχνές αιτίες αποτυχίας της εξωσωματικής και τι κάνουμε έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας σας:

Λίγα ωάρια στην ωοληψία

Κάποιες ασθενείς έχουν χαμηλότερο απόθεμα ωαρίων και αυτό μειώνει το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής. Γι’ αυτό, είναι κρίσιμο να γίνει σωστά η διέγερση των ωοθηκών, δηλαδή το φαρμακευτικό πρωτόκολλο να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ασθενούς.

Χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης

Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποιότητα των ωαρίων, αλλά όσο και η ποιότητα του δείγματος σπέρματος. Φυσικά, είναι κρίσιμος παράγοντας η άριστη λειτουργία του εργαστηρίου, η σωστή και μεθοδική δουλειά των εμβρυολόγων, η ποιότητα του εξοπλισμού, τα καλλιεργητικά υλικά κλπ.

Χαμηλή ποιότητα εμβρύων

Δεν έχουν όλα τα έμβρυα την ίδια ποιότητα, δηλαδή την ίδια δυναμική για να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των ωαρίων, του σπέρματος, αλλά και του εμβρυολογικού εργαστηρίου. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι όσα έμβρυα προχωρήσουν ως το στάδιο της βλαστοκύστης έχουν υψηλότερο ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης.

Σημαντικό πλεονέκτημα στην καλλιέργεια βλαστοκύστεων υψηλής ποιότητας προσφέρει το σύστημα Embryoscope+ που διαθέτουμε στο Γέννημα IVF. Οι νέοι επωαστές με τεχνολογία time-lapse δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και επιλογή καλύτερων εμβρύων. Το σύστημα Embryoscope+ χρησιμοποιείται καθημερινά εδώ και περίπου 2 χρόνια στο εμβρυολογικό εργαστήριό μας και πλέον υπάρχουν δεδομένα ικανά για ασφαλή αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των εμβρυολόγων μας, που ανακοινώθηκε στο 4ο Συνέδριο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής & της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων (Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα, 20-22/2/2020) η καλλιέργεια εμβρύων με το σύστημα Embryoscope+ υπερέχει σε σχέση με την κλασική καλλιέργεια και προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Αυξάνει των ποσοστό των ασθενών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εμβρυομεταφορά με βλαστοκύστες (έμβρυα 5ηςημέρας)
  • Αυξάνει το ποσοστό των ασθενών που έχουν τη δυνατότητα να καταψύξουν βλαστοκύστες
  • Αυξάνει τον αριθμό βλαστοκυστών ανά ασθενή Με λίγα λόγια, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το θετικό αποτέλεσμα θα έρθει για τους ασθενείς μας πιο σύντομα, με λιγότερες προσπάθειες.

Πολύποδες και ινομυώματα

Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη χρειάζεται ένα υγιές έμβρυο να εμφυτευθεί σε μια υγιή μήτρα. Κάποιοι ανατομικοί (κλινικοί) παράγοντες μπορεί να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθειά σας για εγκυμοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πολύποδες, κάποια ινομυώματα και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη μήτρα.

Φροντίζουμε να ‘διορθώσουμε’ κάθε τέτοιο εμπόδιο πριν τη θεραπεία. Ήπιες χειρουργικές μέθοδοι, όπως η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση, έχουν αποδειχθεί πολύτιμες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εξωσωματική με δωρεά ωαρίων

1Σε ποιους ταιριάζει αυτή η θεραπεία;
Αφορά γυναίκες με πολύ χαμηλό απόθεμα ωαρίων ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, πιο συγκεκριμένα: Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας Γυναίκες μικρότερης ηλικίας με πρόωρη εμμηνόπαυση Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, πχ χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία Γυναίκες με ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων που επηρεάζουν τις ωοθήκες, πχ ενδομητρίωση Γυναίκες με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική Επίσης, αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει κάποιες γυναίκες με κληρονομούμενα νοσήματα να αποκτήσουν υγιή παιδιά.
2Ποια είναι η διαδικασία;

Η δωρεά ωαρίων είναι η θεραπεία κατά την οποία μια γυναίκα δωρίζει οικειοθελώς τα ωάριά της σε μια άλλη, προκειμένου η λήπτρια να μπορέσει να μείνει έγκυος με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η δότρια υποβάλλεται στη διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών και σε ωοληψία. Τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου/συζύγου της λήπτριας και τα έμβρυα που δημιουργούνται μεταφέρονται στη λήπτρια.

Η όλη διαδικασία καλύπτεται με απόλυτη ανωνυμία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα. Η μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής φέρει την ευθύνη εύρεσης και επιλογής της κατάλληλης δότριας με βάση τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά της λήπτριας και του συζύγου/συντρόφου της. Προφανώς η δότρια ελέγχεται για τη γονιμότητά της και υποβάλλεται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, όπως ορίζει ο νόμος και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Λαμβάνεται πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, περιλαμβανομένων θεμάτων ψυχικής υγείας και κληρονομούμενων νοσημάτων.

Τόσο η δότρια όσο και η λήπτρια με το σύζυγο/σύντροφό της πρέπει να υπογράψουν τις σχετικές έγγραφες συναινέσεις, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Ο νόμος επίσης ορίζει οικονομική αποζημίωση για τη δότρια για τα έξοδά της, την απώλεια εισοδήματος κλπ.

3Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας;
Γενικά το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας με δωρεά ωαρίων είναι υψηλό γιατί τα ωάρια προέρχονται από υγιείς, νεαρές (έως 35 ετών) και γόνιμες γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, στο Γέννημα το ποσοστό επιτυχίας είναι 83% (θετικό τεστ εγκυμοσύνης, στοιχεία 2018).
4Με ποιον μπορώ να μιλήσω για περισσότερες πληροφορίες;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη μαία μας Λένα Καραχάλιου, η οποία θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας, θα σας κατευθύνει και θα φροντίσει να μιλήσετε με τις μαίες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη δωρεά ωαρίων ή με γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Εξωσωματική με δωρεά σπέρματος

1Σε ποιους ταιριάζει αυτή η θεραπεία;
Η δωρεά σπέρματος ‘δίνει τη λύση’ σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, όπως αζωοσπερμία ή μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική λόγω σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας. Επίσης, δωρεά σπέρματος απαιτείται σε περίπτωση που μια γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος χωρίς σύντροφο (δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας).
2Πώς μπορώ να βρω δότη σπέρματος;
Οι ασθενείς που χρειάζονται δωρεά σπέρματος πρέπει να απευθύνονται σε εγκεκριμένες και αδειοδοτημένες τράπεζες σπέρματος είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Στις τράπεζες διατηρούνται δείγματα σε κρυοσυντήρηση. Επιτρέπεται ελεύθερα η μεταφορά δείγματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, η δωρεά σπέρματος καλύπτεται από ανωνυμία, δηλαδή η ταυτότητα του δότη δεν αποκαλύπτεται ποτέ στο λήπτη ούτε το αντίστροφο. Ο ασθενής μπορεί να επιλέξει τα επιθυμητά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά (δηλαδή ύψος, βάρος, χρώμα μαλλιών, ματιών κλπ) αλλά θα πρέπει επίσης να δώσει προσοχή και στα χαρακτηριστικά του δείγματος που αφορούν την ποιότητά του: αριθμό, κινητικότητα, μορφολογία κλπ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τράπεζες σπέρματος, τις διαδικασίες κλπ, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.
3Ποια είναι η διαδικασία;
Τα κατεψυγμένα δείγματα σπέρματος από δωρεά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις θεραπείες υποβοηθούμενες αναπαραγωγής, πχ σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση. Διατηρούνται ταυτοποιημένα στην τράπεζα κρυοσυντήρησης στη Μονάδα μας και βρίσκονται στη διάθεση του κάθε συγκεκριμένου ασθενούς αποκλειστικά. Στο εμβρυολογικό εργαστήριο πραγματοποιείται η απαραίτητη προετοιμασία (απόψυξη, επεξεργασία κλπ) πριν τη θεραπεία.

Κατάψυξη ωαρίων

1Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της και να έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει την επίτευξη εγκυμοσύνης και τη δημιουργία οικογένειας στο μέλλον. Αρχικά η μέθοδος αναπτύχθηκε για γυναίκες που επρόκειτο να υποβληθούν σε θεραπείες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, π.χ. χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών.

Πλέον, η πλειοψηφία των ασθενών που προχωρούν στη θεραπεία το αποφασίζουν για κοινωνικούς λόγους. Προτιμούν να δώσουν προτεραιότητα στα επαγγελματικά τους, ίσως, είτε σε αυτή τη φάση δεν μπορούν οικονομικά να στηρίξουν τη δημιουργία οικογένειας, αλλά θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον. Κάποιες δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο. Ή υπάρχουν διάφοροι άλλοι προσωπικοί λόγοι.

Αναφέρεται ότι οι γυναίκες που προχωρούν σε κατάψυξη ωαρίων νιώθουν ότι προσφέρουν κάτι στον εαυτό τους, κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν και πολυτέλεια. Δεν έχουν άμεσο στόχο τη δημιουργία οικογένειας, δεν προσπαθούν τώρα για μωρό, αλλά κάνουν κάτι για το μέλλον τους, κάτι σαν ασφάλεια ζωής. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια πράξη φροντίδας που κάθε γυναίκα μπορεί να προσφέρει στον εαυτό της.

2Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται;
Ιατρικά, είναι πιο σωστό να γίνει σε μικρότερη ηλικία, πχ στα 30, από το να γίνει ‘αναγκαστικά’ στα 40. Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα ξέρουμε ότι μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια (ο αριθμός τους) καθώς και η ποιότητά τους. Το σημαντικό για όλες τις γυναίκες είναι η σωστή ενημέρωση, η εκτίμηση της γονιμότητας προληπτικά και να γνωρίζουν τις επιλογές τους.
3Τι προσφέρει;
Πρόκειται για μια ουσιαστικά ανώδυνη διαδικασία που μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει, τόσο για τη διατήρηση της γονιμότητάς όσο και για την ψυχολογία της γυναίκας. Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να ‘παγώσουν το χρόνο’, όχι την επιθυμία για ένα μωρό. Με την κατάψυξη ωαρίων οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους για τα επαγγελματικά, ακαδημαϊκά ή προσωπικά τους χωρίς να βεβιασμένες κινήσεις λόγω του ότι ‘τελειώνει ο χρόνος’ για ένα παιδί. Οι ασθενείς πολύ συχνά αναφέρουν κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις: ‘έφυγε ένα βάρος από πάνω μου, δεν αγχώνομαι πλέον που περνάει ο χρόνος, δε νιώθω χρονική πίεση να κάνω επιλογές για τις οποίες δεν είμαι έτοιμη, έχω πια τον έλεγχο της γονιμότητάς μου και της ζωής μου, έκανα ένα δώρο στον εαυτό μου, έχω ένα ‘δίχτυ ασφαλείας’.
4Ποια είναι η διαδικασία και πόσες μέρες διαρκεί;

Το επιθυμητό σε έναν κύκλο για κατάψυξη ωαρίων είναι να πάρουμε περισσότερα ωάρια από το ένα του φυσικού κύκλου. Για αυτό το λόγο γίνεται διέγερση των ωοθηκών, συνήθως με ενέσιμα φάρμακα για 10-12 ημέρες. Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι περίπου 10-12 ωάρια κατά μέσο όρο προκειμένου να έχουμε μια ρεαλιστική ελπίδα για εγκυμοσύνη στο μέλλον με αυτά τα ωάρια.

Μετά από 10-12 ημερών θεραπείας για τη διέγερση των ωοθηκών, η θεραπεία ολοκληρώνεται την ημέρα της ωοληψία, οπότε και τα ωάρια συλλέγονται από το γιατρό. Στη συνέχεια, στο εμβρυολογικό εργαστήριο οι εμβρυολόγοι κάνου τονν καθαρισμό, την αξιολόγηση και την κατάψυξη των ωαρίων.

Η κατάψυξη γίνεται με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). Είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογία κατάψυξης, η οποία προστατεύει τα ωάρια και δίνει καλύτερα ποσοστά βιωσιμότητας στην απόψυξή τους.

Τα ωάρια διατηρούνται στους -196oC μέσα σε ειδικά ‘καλαμάκια’ σε δοχείο με υγρό άζωτο. Κάθε ασθενής έχει τη δικιά της ταυτοποιημένη θέση και όλα τα ‘καλαμάκια’ φέρουν τα στοιχεία της. Με βάση τη νομοθεσία, τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν σε κατάψυξη για 10 χρόνια ή μέχρις ότου η ασθενής να γίνει 50, ό, τι έρθει πρώτο. Για αυτό το διάστημα, η ποιότητά τους παραμένει αναλλοίωτη. Με λίγα λόγια, ‘παγώνουμε το χρόνο’ και τα ωάρια διατηρούν την ηλικία που είχε η γυναίκα την ημέρα της ωοληψίας. Στην ουσία, η ασθενής μεγαλώνει σε ηλικία, αλλά τα ωάριά της όχι.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, η ασθενής μπορεί να φύγει και να πάει στο σπίτι να ξεκουραστεί.

5Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να γίνει και 2η φορά;
Συνήθως ένα κύκλος θεραπείας είναι αρκετός. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, το ορμονικό της προφίλ και το πόσα ωάρια πήραμε στην ωοληψία και ήταν κατάλληλα για κατάψυξη. Σε περίπτωση που είναι λιγότερα από το επιθυμητό, ο γιατρός πιθανόν να συστήσει επανάληψη της θεραπείας δεύτερη ή και τρίτη φορά. Μετά από την κατάλληλη συμβουλευτική, η απόφαση είναι της ασθενούς αποκλειστικά ανάλογα με το πλάνο και τη σκέψη της για τη ζωή της. Αντιμετωπίζουμε την κάθε γυναίκα ξεχωριστά, εξατομικευμένα και της προτείνουμε το καλύτερο πλάνο για αυτήν.

Σπερμοδιάγραμμα – οξειδωτικό στρες

1Τι ακριβώς είναι το σπερμοδιάγραμμα;
Είναι μια εξέταση για την εκτίμηση της γονιμότητας στους άντρες. Το δείγμα σπέρματος εξετάζεται ως προς συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως ο αριθμός, η κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων κ.ά. Σε περιπτώσεις εκτίμησης ανδρικής γονιμότητας και υπογονιμότητας, θεωρείται πλέον απαραίτητο να εκτιμάται μια ακόμα παράμετρος, που ονομάζεται ‘οξειδωτικό στρες’. Αυτό παρέχεται δωρεάν μαζί με το σπερμοδιάγραμμα. Το σπερμοδιάγραμμα διενεργείται από τους εμβρυολόγους στο εργαστήριο ανδρολογίας, στο Γέννημα IVF. Οι εμβρυολόγοι είναι οι πλέον εξειδικευμένοι για αυτή την εξέταση και γι’ αυτό έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν συμβουλευτική σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης.
2Πόσες μέρες αποχής χρειάζονται για να γίνει σωστά η εξέταση;
Για να είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος, χρειάζεται 2-4 ημέρες αποχή (μη εκσπερμάτισης) – ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τιμές επηρεάζονται αρνητικά. Ο έγκαιρος προγραμματισμός του ραντεβού σας για την εξέταση θα σας βοηθήσει να τηρήσετε τις σωστές μέρες της αποχής.
3Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε ένα σπερμοδιάγραμμα;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ως προς τις κύριες παραμέτρους:

  • Όγκος δείγματος: πάνω από 2 ml.
  • Αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml: πάνω από 15 εκατ./ml
  • Κινητικότητα σπερματοζωαρίων: τουλάχιστον 32% πρόσθια και επιτόπια κίνηση
  • Ποσοστό σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία: τουλάχιστον 4%
4Τι είναι η μέτρηση οξειδωτικού στρες στο σπέρμα;

Πρόκειται για έναν ‘κρυφό εχθρό’ για την ανδρική γονιμότητα. Οξειδωτικό στρες ονομάζουμε τη διαταραχή στην ισορροπία των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο σπέρμα. Μικρές ποσότητες παράγονται φυσιολογικά και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων, ωστόσο πρέπει να εξουδετερωθούν και να  απομακρυνθούν.
Η ανατροπή της ισορροπίας των ελεύθερων ριζών οξυγόνου ονομάζεται ‘οξειδωτικό στρες’ και μπορεί να συμβάλει στην ανδρική υπογονιμότητα καθώς πιστεύεται ότι είναι ο κύριος λόγος για τον κατακερματισμό του DNA των σπερματοζωαρίων. Ο κατακερματισμός του DNA επηρεάζει τη γονιμότητα καθώς και την επιτυχία της εξωσωματικής. Επιδεινώνεται από το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την παχυσαρκία, την παρατεταμένη σεξουαλική αποχή (αραιές εκσπερματίσεις), το ιατρικό ιστορικό (κιρσοκήλη, τραυματισμός ή κακοήθεια όρχεων) και την υπερβολική άσκηση.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με το οξειδωτικό στρες στο σπέρμα γιατί αυτό επιτρέπει τον πιο στοχευμένο σχεδιασμό της θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου ζευγαριού.

5Πώς εξετάζεται το οξειδωτικό στρες στο σπέρμα;
Το οξειδωτικό στρες μπορεί να μετρηθεί εύκολα και γρήγορα με νέες τεχνολογίες. Η μέτρηση είναι μια απλή εξέταση που συνδυάζεται με το σπερμοδιάγραμμα. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα την ίδια μέρα. Σε περίπτωση που η μέτρηση είναι υψηλότερη από τα φυσιολογικά όρια, τότε ο εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής θα προτείνει κάποια θεραπεία και χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
6Ποιος θα μου εξηγήσει τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων (σπερμοδιάγραμμα, οξειδωτικό στρες) είναι στη διάθεσή σας την ίδια μέρα. Οι εμβρυολόγοι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν συμβουλευτική αν είναι φυσιολογικά ή αν χρειάζεται επανέλεγχος ή άλλες εξετάσεις. Φυσικά, ο πλέον αρμόδιος είναι ο γυναικολόγος αναπαραγωγής που θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος μέσα στα πλαίσια του ιατρικού ιστορικού σας.

Κόστος

1Πόσο κοστίζει το πρώτο ραντεβού;
Το κόστος του πρώτου ραντεβού γονιμότητας είναι €120. Διαρκεί περίπου 2 ώρες. Σε περίπτωση που το ραντεβού προγραμματιστεί ταυτόχρονα με υπερηχογραφία (κόστος €150), τότε προβλέπεται ειδική μειωμένη τιμή: €50.
2Πόσο κοστίζει η ανώδυνη σαλπιγγογραφία;
Το κόστος της υπερηχοσαλπιγγοραφίας είναι €150. Σε περίπτωση που η εξέταση αυτή προγραμματιστεί ταυτόχρονα με το πρώτο ραντεβού γονιμότητας, τότε προβλέπεται ειδική μειωμένη τιμή του πρώτου ραντεβού: €50 (αντί €120).
3Πόσο κοστίζει το σπερμοδιάγραμμα;
Το κόστος του σπερμοδιαγραμμάτος είναι €90. Στην εξέταση περιλαμβάνεται δωρεάν η μέτρηση οξειδωτικού στρες.
4Ποιο είναι το κόστος της εξωσωματικής;
Το κόστος της κάθε θεραπείας προκύπτει ανάλογα με το προσαρμοσμένο πλάνο και ανάλογα με τις μεθόδους που θα σας προτείνει η ομάδα μας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το κόστος της θεραπείας, οι ασθενείς θα πρέπει να υπολογίζουν επιπλέον το κόστος των φαρμάκων και των εξετάσεων. Ως προς τα φάρμακα, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να απευθύνονται στα ταμεία τους για τη χορήγηση της αγωγής τους. Ως προς τις εξετάσεις, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, για όσες δικαιολογούνται. Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κόστος της εξωσωματικής, μπορείτε να απευθυνθείτε στη μαία μας Λένα Καραχάλιου.
5Με ποιον μπορώ να επικοινωνήσω για περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη μαία μας Λένα Καραχάλιου ή στο λογιστήριο ασθενών.

espa banner
GR
Αρχική
Αρχική
Συχνές ερωτήσεις
Συχνές ερωτήσεις

+30 210 68 16 100