«Εδώ και 25 χρόνια έχω ζήσει αναρίθμητες επιτυχίες. Μερικές φάνηκαν πιο εύκολες, κάποιες δύσκολες και άλλες αδύνατες – μέχρι που έγιναν.

Ωστόσο, πάντα εστίαζα στις δύσκολες περιπτώσεις γιατί θεωρώ ότι, με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, όλα τα ζευγάρια μπορούν να τα καταφέρουν. Η σκληρή καθημερινή δουλειά με δίδαξε τις ιδιαιτερότητες και τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Διαπίστωσα ότι για να έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα χρειάζεσαι μια δυνατή ομάδα. Με πολλή δουλειά και αφοσίωση, κατάφερα να φέρω κοντά αξιόλογους επιστήμονες με έμφαση πάντα στον ανθρώπινο παράγοντα.»

Ο Ευριπίδης Μαντούδης είναι γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας και επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης ‘Γέννημα IVF’.

Μετά το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών, ειδικεύτηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία στο Λονδίνο και έγινε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας. Εξειδικεύτηκε στην εξωσωματική στο London Fertility Centre, μια από τις μεγαλύτερες κλινικές εξωσωματικής παγκοσμίως, όπου και διετέλεσε Διευθυντής (consultant). Μετά από 10 χρόνια στην Αγγλία αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα: ‘Από την πρώτη ημέρα στο Γέννημα IVF, το 2007, και κάθε μέρα τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλη η ομάδα μου εργαζόμαστε σκληρά, με προσωπική αφοσίωση και προσήλωση για να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας για τους ασθενείς μας’, μας εξηγεί.

Η φιλοσοφία του

Δηλώνει ότι πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τη μαιευτική. ‘Ήθελα να βοηθάω τις γυναίκες να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα μωράκια τους. Τι γίνεται όμως όταν μια γυναίκα δε μένει έγκυος; Η εξειδίκευση στην εξωσωματική ήρθε ως φυσική εξέλιξη. Για κάποια ζευγάρια μια εγκυμοσύνη θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη, ωστόσο τουλάχιστον 1 στα 8  ζευγάρια αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έτσι πλέον έχω επικεντρωθεί στη λύση των προβλημάτων υπογονιμότητας με στόχο ένα υγιές μωρό’, μας λέει.

Κάποια ζευγάρια αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υπογονιμότητας με βαριά χειρουργεία, με κληρονομικά νοσήματα ή πολλές προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική. Εκεί είναι κρίσιμη η εμπειρία του γιατρού και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής στρατηγικής. Έχουμε διαπιστώσει όμως ότι η καλή ψυχολογία των ζευγαριών μπορεί να γίνει σημαντικός τους σύμμαχος. Ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά όταν η ψυχολογία των ασθενών είναι θετική, με αισιοδοξία αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει κάθε ασθενή έγκειται στα εξής:

  • Εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία – κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό!
  • Πάθος για το θετικό αποτέλεσμα κάθε ζευγαριού.
  • Προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια.
  • Ενημέρωση απλά, ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια.
  • Φροντίδα των ζευγαριών από ομάδα ειδικών: γιατρών, μαιών, εμβρυολόγων.
  • Απαράμιλλη εξυπηρέτηση των ασθενών από όλη την ομάδα.

‘Στόχος είναι να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα με την πρώτη προσπάθεια. 7 στα 10 ζευγάρια πραγματικά τα καταφέρνουν και έχουν θετικό αποτέλεσμα με την πρώτη εξωσωματική. Παράλληλα όμως θέλουμε να είναι η εξωσωματική μια θετική εμπειρία χωρίς περιττό άγχος για όλα τα ζευγάρια. 9 στις 10 ασθενείς δηλώνουν ότι έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπου που τους εξυπηρετήσαμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εξωσωματικής. Ακόμα και αν η προσπάθεια του ζευγαριού αποτύχει, θέλουμε οι ασθενείς μας να είναι χαρούμενοι με τον τρόπο που τους αντιμετωπίσαμε.’

 

Περισσότερα για το βιογραφικό του

Το 1989 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

1992-1998: ειδικεύτηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Λονδίνο. Εκπαιδεύτηκε στην παρακολούθηση της κύησης και των επιπλοκών της και στη γυναικολογική χειρουργική. Εργάστηκε σε Πανεπιστημιακά γυναικολογικά/μαιευτικά νοσοκομεία με μεγάλους αριθμούς ασθενών (π.χ. 5.000 τοκετούς το χρόνο) στο Λονδίνο: Mayday University Hospital, Newham General Hospital, UCL Hospitals, Queen Mary’s University Hospital, Kingston Hospital (Kingston upon Thames).

Το 1998 έγινε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων & Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας μετά από εκπαίδευση σε έμμισθες θέσεις σε έγκριτα νοσοκομεία και μετά από επιτυχείς γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Το Κολλέγιο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων. Σκοπός του είναι να προάγει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών των μελών του σε όλο τον κόσμο.

1998-2002: εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και στην Αναπαραγωγική Ιατρική στο London Gynaecology and Fertility Centre, συνεργαζόμενος με το διάσημο και πρωτοπόρο στην εξωσωματική γονιμοποίηση Καθηγητή Ian Craft. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα απέκτησε εμπειρία σε όλες τις θεραπείες υπογονιμότητας, τις πολυκυστικές ωοθήκες, την ενδομητρίωση και τα ινομυώματα. Συνολικά, ήταν υπεύθυνος για την κλινική διαχείριση περίπου 3.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Είναι μέλος των European Society of Human Reproduction & Embryology (ESHRE) και American Society of Reproductive Medicine (ASRM).

2002-2007: το 2002 επιστρέφει στην Ελλάδα και για πρώτη φορά ασχολείται με την εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα με εφόδια την εμπειρία που απέκτησε στο εξωτερικό, την πολύ καλή γνώση του αντικειμένου και το αίσθημα ευθύνης προς τα υπογόνιμα ζευγάρια. Ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης, η προσωπική επαφή με τα ζευγάρια, η συνεχής επαγρύπνηση για την προσπάθεια του κάθε ζευγαριού και τα εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και σε πολύ επιβαρυμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας έχουν ως αποτέλεσμα την καταξίωσή του στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

2007: ιδρύει το Γέννημα IVF (Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης) μαζί με τον Χριστόφορο Αποστολίδη με σκοπό να παρέχουν θεραπείες υπογονιμότητας με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αλλά πάντα με εξατομικευμένη προσέγγιση και την πιο προσωπική φροντίδα. Για το λόγο αυτό επενδύουν στη δημιουργία ενός άρτια εξοπλισμένου εμβρυολογικού εργαστηρίου που επανδρώνεται με πολύ έμπειρους εμβρυολόγους και λειτουργεί καθημερινά με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας. Με το Γέννημα συνεργάζονται και άλλοι Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής με πολυετή δραστηριότητα στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές του εργασίες σε διεθνή συνέδρια για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά. Σήμερα το επιστημονικό του ενδιαφέρον μέσα στα πλαίσια της θεραπείας της υπογονιμότητας στρέφεται κυρίως προς τις ανωμαλίες της μήτρας (συμφύσεις, διαφράγματα) και τη διόρθωσή τους με υστεροσκοπική χειρουργική.

Το 2010 ανακηρύχτηκε σε “Fellow” του Βρετανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Η διάκριση αυτή απονέμεται σε μέλη του Κολεγίου με εξαιρετικές επαγγελματικές και επιστημονικές επιδόσεις.

Έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια από την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για ένα υγιές μωρό.

Είναι παντρεμένος με την Έλενα και έχει 2 παιδιά, το Ματθία και τη Μαριέλλα.