iDAScore
29 Νοεμβρίου 2021Πολύποδας Μήτρας
15 Δεκεμβρίου 2022Πώς μπορώ να δωρίσω τα ωάριά μου;
Η δωρεά ωαρίων είναι μια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που αφορά όλο και περισσότερα ζευγάρια. Πολλές γυναίκες δε θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν παιδί αλλιώς, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.
Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δωρεά ωαρίων βασίζεται στην αλτρουιστική απόφαση μιας νέας γυναίκας (έως 35 ετών) να δωρίσει τα ωάριά της (χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα) σε μια άλλη μέσα σε πλαίσιο απόλυτης ανωνυμίας.
Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης σχολιάζει:
Γνωρίζοντας πόσα ζευγάρια επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με αυτή τη θεραπεία, θα παρότρυνα τις νέες κοπέλες να ενημερωθούν για τη δωρεά ωαρίων, τι σημαίνει αν αποφασίσουν να δωρίσουν τα ωάριά τους και γενικά για τη θεραπεία.
Εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση. Αλλά και να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και εξαιρετική ιατρική φροντίδα για κάθε κοπέλα που το αποφασίσει, με απόλυτο σεβασμό στον οργανισμό της.
1Τι πρέπει να ξέρετε; - Ιατρικά Θέματα
Δεν είναι όλες οι γυναίκες κατάλληλες υποψήφιες για να δωρίσουν τα ωάριά τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να είναι ηλικίας ως 35 ετών και να έχουν υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων για την εκτίμηση της γονιμότητάς τους (ορμονικό προφίλ, υπερηχογράφημα) καθώς και σε κάποιες ακόμα απαραίτητες εξετάσεις αίματος που αφορούν τη διαδικασία καθώς και την υγεία του/των παιδιού/παιδιών που θα προκύψουν από τη θεραπεία.
- Βήμα 1 – εκτίμηση γονιμότητας
- Βήμα 2 – διέγερση ωοθηκών με ενέσιμα φάρμακα για 10-12 ημέρες
- Βήμα 3 – ωοληψία
Η θεραπεία αφορά τη διέγερση των ωοθηκών με ενέσιμα φάρμακα (γοναδοτροφίνες) για περίπου 10-12 ημέρες. Κατά τις ημέρες αυτές, η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται υπερηχογραφικά και ορμονολογικά ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι η θεραπεία προχωρά ικανοποιητικά. Η παρακολούθηση αυτή πραγματοποιείται περίπου κάθε 3-4 ημέρες με επιπλέον στόχο να επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Καθόλη τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών, η γυναίκα έχει την υποστήριξη του υπεύθυνου ιατρού και της ομάδας του, ιδιαιτέρως δε σε ενδεχόμενο ιατρικού επείγοντος.
Την κατάλληλη ημέρα, προγραμματίζεται η ωοληψία, η οποία διενεργείται σε πρωινή ώρα (συνήθως) και υπό μέθη, προκειμένου η γυναίκα να μη νιώσει πόνο ή ενόχληση. Μετά το πέρας της ωοληψίας, η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί, αλλά η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το γιατρό και την ομάδα του εφόσον το χρειαστεί.
Για όλα τα παραπάνω, η υποψήφια δότρια ωαρίων έχει ενημερωθεί εγγράφως εκ των προτέρων. Ο γιατρός και η ομάδα του απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις με απλό, ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο.
2Τι πρέπει να ξέρετε; - Νομικά Θέματα
Με βάση τη νομοθεσία, η θεραπεία βασίζεται στην αλτρουιστική πρωτοβουλία μιας γυναίκας να δωρίσει τα ωάριά της. Δεν προβλέπεται οικονομικό αντίτιμο, παρά μόνον μια αποζημίωση που αφορά την απώλεια εισοδήματος κλπ (πχ αν η γυναίκα πρέπει να κάνει κάποιο ραντεβού στο γιατρό και δεν μπορεί να παρουσιαστεί στην εργασία της).
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (Ν. 4958 142/21.07.2022), ισχύουν τα εξής:
- Επιτρέπεται η λήψη και κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων από δότριες ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο.
- Επιτρέπεται η εισαγωγή και εξαγωγή ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων με αντάλλαγμα για λόγους δωρεάς.
- Η αποζημίωση των δοτριών καταβάλλεται από τη μονάδα, στην οποία, στη συνέχεια, το εν λόγω ποσό καταβάλλεται από τους λήπτες με αντίστοιχα παραστατικά (αποδείξεις).
Κατ’ επιλογήν των δοτριών η ταυτότητά τους μπορεί να είναι:
-Ανώνυμη
-Επώνυμη
-Να γνωστοποιείται στο τέκνο μετά την ενηλικίωσή του, αν το τέκνο το αιτηθεί
- Δωρεά μεταξύ συγγενών επιτρέπεται μόνο σε πλάγια γραμμή.
- Η ταυτότητα του τέκνου και των γονέων δε γνωστοποιείται στις δότριες γαμετών ή εμβρύων.
Η όλη θεραπεία καλύπτεται από την υπογραφή σχετικών συναινέσεων, τόσο από τη δότρια όσο και από τη λήπτρια.