Για το λόγο αυτό, οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι προτείνουν τον προληπτικό έλεγχο γονιμότηταςόλων των γυναικών μετά τα 30, σίγουρα πριν τα 35. Πρόκειται για ένα ραντεβού στον γυναικολόγο αναπαραγωγής κατά το οποίο γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος των ωοθηκών και της μήτρας. Ο γιατρός ελέγχει την ωορρηξία, αν υπάρχουν κύστεις στις ωοθήκες ή πολύποδες στη μήτρα κ.ά. Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ο γιατρός πιθανότατα να συστήσει και κάποιες απλές εξετάσεις, όπως:
Ορμονικό προφίλ
Απλές αιματολογικές εξετάσεις για τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται στην αρχή του κύκλου (2η-4η ημέρα περιόδου).
ΑΜΗ (Anti – Mullerian Hormone)
Είναι μία ορμόνη ενδεικτική για τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια. Συμπληρώνει τησυνολική εικόνα για τη γονιμότητα, μαζί με το ορμονικό προφίλ και την κλινική εικόνα από το υπερηχογράφημα.
Έλεγχος των σαλπίγγων ανώδυνα με GEL και υπέρηχο
Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος ελέγχου της λειτουργίας των σαλπίγγων ήταν η κλασική υστεροσαλπιγγογραφία με σκιαγραφικό και χρήση ακτινοβολίας (ακτινογραφία). Τώρα πλέον είναι διαθέσιμη μια νέα απλοποιημένη μέθοδος, απόλυτα φιλική προς την ασθενή, με σημαντικά πλεονεκτήματα:
· Είναι ανώδυνη. Σε αντίθεση με την κλασική σαλπιγγογραφία, κατά την οποία πολλές ασθενείς νιώθουν δυσφορία έως πόνο, η νέα μέθοδος με το GEL είναι κατά βάση ανώδυνη. Η όλη διαδικασία είναι σαν το απλό υπερηχογράφημα π.χ. του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Ασθενείς που είχαν κάνει παλαιότερα την κλασική σαλπιγγογραφία και τώρα τη νέα μέθοδο με GEL σχολιάζουν πόσο διαφορετικά ένιωσαν, πόσο πιο ‘άνετη’ και χωρίς ενόχληση ήταν η εμπειρία με το GEL.