ΑΜΗ: η ορμόνη της γονιμότητας
ΑΜΗ ή Anti-Mullerian Hormone: μια ορμόνη που πρέπει να μάθουν όλες οι γυναίκες, ειδικά όσες δεν έχουν αποκτήσει παιδιά είτε είναι στα άμεσα σχέδιά τους είτε όχι.
Τι είναι;
Η ΑΜΗ παράγεται από τα ωοθυλάκια και είναι ενδεικτική για τα αποθέματα των ωοθηκών, δηλαδή το πόσα ωάρια ‘απομένουν’ στις ωοθήκες. Η τιμή της μεταβάλλεται (μειώνεται σταδιακά) όσο μεγαλώνει μια γυναίκα. Αυτό συμβαίνει γιατί με το χρόνο μειώνεται ο αριθμός των ωοθυλακίων στις ωοθήκες της γυναίκας, άρα μειώνεται και η γονιμότητά της.
Γιατί πρέπει να ελέγχεται;
Η μέτρηση της ΑΜΗ προτείνεται μετά τα 30 και σίγουρα μετά τα 35 μέσα στα πλαίσια ενός τακτικού ελέγχου γονιμότητας προκειμένου κάθε γυναίκα να κατανοήσει τα χρονικά περιθώρια και να έχετε τον έλεγχο της γονιμότητά της.
Μπορεί γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου (με αιμοληψία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ανεξαρτήτως φαγητού). Ανάλογα με το εργαστήριο, η μέτρηση μπορεί να γίνει σε διαφορετικές μονάδες.
Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται αυτή η εξέταση;
- Σε γυναίκες για τις οποίες η εγκυμοσύνη δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους
Μέσα στα πλαίσια του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου, η εξέταση της ΑΜΗ προτείνεται προληπτικά. Η εκτίμηση γονιμότητας ολοκληρώνεται με υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, με έμφαση στον έλεγχο των αποθεμάτων των ωοθηκών, την ωορρηξία, την πιθανή ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, κάποιας κύστης κλπ.
Το ραντεβού ολοκληρώνεται με συζήτηση και συμβουλευτική από το γιατρό, απάντηση σε ερωτήσεις για θέματα γονιμότητας, τη σχέση της ηλικίας με τη γονιμότητα, διατήρησης γονιμότητας με κατάψυξη ωαρίων, αντισύλληψης κλπ και εξατομικευμένο πλάνο.
- Σε γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη
Η εξέταση της ορμόνης ΑΜΗ συμπληρώνει την εικόνα για τη συνολική εκτίμηση της γονιμότητας ενός ζευγαριού που προσπαθεί για μωράκι. Σε περίπτωση που η τιμή της είναι χαμηλή, τότε το ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε γυναικολόγο αναπαραγωγής, ειδικά αν η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 35-38 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Σημείωση 1: Η τιμή της ΑΜΗ δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο για τη γονιμότητα της γυναίκας. Πάντα πρέπει να συνδυάζεται με τις άλλες ορμόνες (FSH, LH, E2) καθώς και με την κλινική εικόνα στο υπερηχογράφημα (όγκος των ωοθηκών, μέτρηση αριθμού ωοθυλακίων κλπ). Μόνο τότε ο γιατρός μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Σημείωση 2: η πολύ υψηλή τιμή της ΑΜΗ συνδυάζεται με τις πολυκυστικές ωοθήκες.
Σημείωση 3: η χαμηλή τιμή της ΑΜΗ συνήθως συνδυάζεται με υψηλή τιμή FSH (όπως μετράται τη 2η – 3η ημέρα του κύκλου) και χαμηλή απόκριση ωοθηκών στα φάρμακα της εξωσωματικής (διέγερση).