Για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να κάνει εκτίμηση της γονιμότητάς της, προτείνουμε να προχωρήσει σε έλεγχο του ορμονικού της προφίλ. Όταν λέμε ‘ορμονικό προφίλ’ εννοούμε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα των ορμονών των ωοθηκών. Τα επίπεδα των ορμονών FSH και LH ελέγχονται στην αρχή του κύκλου και δίνουν ένα δείγμα της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων που ωριμάζουν στις ωοθήκες, δηλαδή είναι ενδεικτικές για τη λειτουργία των ωοθηκών μήνα-μήνα. Η προγεστερόνη ελέγχεται την 21η μέρα του κύκλου σας για να αξιολογηθεί κατά πόσο έχετε φυσιολογική ωορρηξία.

Πιο αναλυτικά, οι ορμόνες που προτείνονται να ελεγχθούν είναι οι εξής: FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη), LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), E2 (οιστραδιόλη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), PRL (προλακτίνη). Οι εξετάσεις αυτές μας δείχνουν τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυροειδή και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα τη 2η-4η ημέρα περιόδου.

Μια ακόμα ορμόνη που συμπληρώνει το ορμονικό προφίλ είναι η ΑΜΗ, η οποία είναι ενδεικτική των αποθεμάτων των ωοθηκών. Η ΑΜΗ (Anti- Mullerian Hormone) παράγεται από τα ωοθυλάκια και είναι ενδεικτική για το πόσα ωάρια ‘απομένουν’ στις ωοθήκες. Η τιμή της μεταβάλλεται (μειώνεται σταδιακά) όσο μεγαλώνει μια γυναίκα. Αυτό συμβαίνει γιατί με το χρόνο μειώνεται ο αριθμός των ωοθυλακίων στις ωοθήκες της γυναίκας, άρα μειώνεται και η γονιμότητά της.

Η μέτρηση της ΑΜΗ προτείνεται ιδιαίτερα μετά τα 35 και μπορεί γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου (με αιμοληψία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ανεξαρτήτως φαγητού). Ανάλογα με το εργαστήριο, η μέτρηση μπορεί να γίνει σε διαφορετικές μονάδες. Για παράδειγμα, μπορεί να πάρετε αποτελέσματα που να αναφέρουν αυτές τις φυσιολογικές τιμές:

  • 16 – 30 ετών: 6,1 – 82,1 pmol/mL
  • 30 – 40 ετών: 3,4 – 66,7 pmol/mL
  • 40 – 50 ετών: 0,12 – 40,7 pmol/mL
  • > 50 ετών: <1,0 pmol/mL

Ή αυτές:

  • Βέλτιστη γονιμότητα: 4.0 – 6.8 ng/mL
  • Ικανοποιητική γονιμότητα: 2.2 – 4.0 ng/mL
  • Χαμηλή γονιμότητα: 0.3 – 2.2 ng/mL
  • Πολύ χαμηλή γονιμότητα: <0.3 ng/mL

Η τιμή της ΑΜΗ δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο για τη γονιμότητα της γυναίκας. Πάντα πρέπει να συνδυάζεται με τις άλλες ορμόνες (FSH, LH, E2) καθώς και με την κλινική εικόνα στο υπερηχογράφημα (όγκος των ωοθηκών, μέτρηση αριθμού ωοθυλακίων κλπ). Μόνο τότε ο γιατρός μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Για παράδειγμα:

  • η πολύ υψηλή τιμή της ΑΜΗ συνδυάζεται με τις πολυκυστικές ωοθήκες.
  • ​η χαμηλή τιμή της ΑΜΗ συνήθως συνδυάζεται με υψηλή τιμή FSH (όπως μετράται τη 2η – 3η ημέρα του κύκλου) και χαμηλή απόκριση ωοθηκών στα φάρμακα της εξωσωματικής (διέγερση).