Ο Ευριπίδης Μαντούδης είναι γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας και επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης ‘Γέννημα IVF’.
Μετά το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών, ειδικεύτηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία στο Λονδίνο και έγινε μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας. Εξειδικεύτηκε στην εξωσωματική στο London Fertility Centre, μια από τις μεγαλύτερες κλινικές εξωσωματικής παγκοσμίως, όπου και διετέλεσε Διευθυντής (consultant). Μετά από 10 χρόνια στην Αγγλία αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα: ‘Από την πρώτη ημέρα στο Γέννημα IVF, 10 χρόνια πριν, και κάθε μέρα τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλη η ομάδα μου εργαζόμαστε σκληρά, με προσωπική αφοσίωση και προσήλωση για να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας για τους ασθενείς μας’, μας εξηγεί.
Η φιλοσοφία του
Δηλώνει ότι πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τη μαιευτική. ‘Ήθελα να βοηθάω τις γυναίκες να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα μωράκια τους. Τι γίνεται όμως όταν μια γυναίκα δε μένει έγκυος; Η εξειδίκευση στην εξωσωματική ήρθε ως φυσική εξέλιξη. Για κάποια ζευγάρια μια εγκυμοσύνη θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη, ωστόσο τουλάχιστον 1 στα 8 ζευγάρια αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έτσι πλέον έχω επικεντρωθεί στη λύση των προβλημάτων υπογονιμότητας με στόχο ένα υγιές μωρό’, μας λέει.
Οι προκλήσεις του επαγγέλματός του είναι πολλές και ο κος. Μαντούδης τις διαχωρίζει σε ‘Ιατρικές προκλήσεις’ και ‘Προκλήσεις στην ψυχολογική αντιμετώπιση του ζευγαριού’. Όπως αναφέρει, ‘κάποια ζευγάρια αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υπογονιμότητας με βαριά χειρουργεία, με κληρονομικά νοσήματα ή πολλές προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική. Εκεί είναι κρίσιμη η εμπειρία του γιατρού και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής στρατηγικής. Έχουμε διαπιστώσει όμως ότι η καλή ψυχολογία των ζευγαριών μπορεί να γίνει σημαντικός τους σύμμαχος. Ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά όταν η ψυχολογία των ασθενών είναι θετική, με αισιοδοξία αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες’, τονίζει.
Η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει κάθε ασθενή έγκειται στα εξής:
- Εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία – κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό!
- Πάθος για το θετικό αποτέλεσμα κάθε ζευγαριού.
- Προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια.
- Ενημέρωση απλά, ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια.
Στόχος είναι να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα με την πρώτη προσπάθεια, αλλά παράλληλα να γίνει η εξωσωματική μια θετική εμπειρία χωρίς περιττό άγχος για όλα τα ζευγάρια. Ακόμα και αν η προσπάθεια του ζευγαριού αποτύχει, θέλουμε οι ασθενείς μας να είναι χαρούμενοι με τον τρόπο που τους αντιμετωπίσαμε’, αναφέρει ο ιατρός.
Η συμβολή της τεχνολογίας
Η τεχνολογία είναι απόλυτα κρίσιμη, ειδικά όσον αφορά το εμβρυολογικό εργαστήριο. Για αυτόν το λόγο, το εργαστήριο στο Γέννημα IVF έχει εξοπλιστεί με τα καλύτερα μηχανήματα και λειτουργεί καθημερινά με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές (από την ποιότητα του αέρα ως τα καλλιεργητικά υλικά κλπ). Στον τομέα της εμβρυολογίας υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις πάντα με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής.
Είναι απαραίτητο ο γιατρός να ενημερώνεται τακτικά για όλες τις νέες εξελίξεις. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να ξέρει να ξεχωρίσει ποια νέα τεχνική και καινοτομία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά το κάθε ζευγάρι’, αναφέρει ο κος. Μαντούδης και συνεχίζει: ‘Η κάθε νέα τεχνική δεν ταιριάζει απαραίτητα σε κάθε ζευγάρι. Αντιθέτως, μερικές φορές απλά αυξάνει το κόστος της θεραπείας. Το ζητούμενο είναι η εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού για να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Για αυτό το λόγο επισκέπτομαι τις πιο επιτυχημένες μονάδες εξωσωματικής στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
‘Η επιτυχία στην εξωσωματική κρύβεται στις λεπτομέρειες. Έτσι κατορθώνουμε να έχουμε θετικό τεστ εγκυμοσύνης με την πρώτη προσπάθεια στο 71% των ζευγαριών.’
Στο Γέννημα IVF προσφέρονται όλες τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η σπερματέγχυση, η εξωσωματική, ο φυσικός κύκλος, η κατάψυξη ωαρίων, ο προεμφυτευτικός έλεγχος κλπ. Η επιτυχία της εξωσωματικής κρύβεται στις λεπτομέρειες. Πολλές φορές η απόσταση από το αρνητικό στο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. ‘Λειτουργούμε καθημερινά με πάθος για να γίνει κάθε βήμα της θεραπείας με τον απόλυτα καλύτερο τρόπο. Η εξωσωματική δεν είναι μία μόνο θεραπεία αλλά στην πραγματικότητα μια ομάδα θεραπειών – ο γιατρός διαλέγει την κατάλληλη ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες κάθε ζευγαριού. Με αυτό τον τρόπο κατορθώνουμε να έχουμε θετικό τεστ εγκυμοσύνης με την πρώτη προσπάθεια στο 71% των ζευγαριών’, εξηγεί ο κος. Μαντούδης.
Ο ίδιος συμβουλεύει τα υποψήφια ζευγάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση:
- Ζητήστε ξεκάθαρες και αναλυτικές πληροφορίες για τα πάντα: τα ιατρικά θέματα, τις διαδικασίες, τα οικονομικά.
- Δεν χρειάζονται πολλά φάρμακα. Με τη σωστή δοσολογία αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. υπερδιέγερση των ωοθηκών).
- Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό, άρα απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση. Η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού.
- Επιδιώξτε να έχετε καλή επικοινωνία με το γιατρό σας. Η ανθρώπινη επικοινωνία και η καλή ψυχολογία συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία της προσπάθειάς σας. Η ξεκάθαρη και αναλυτική πληροφόρηση και η άμεση πρόσβαση στο γιατρό και την ομάδα του θα μειώσουν το άγχος σας.
- Η ποιότητα του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας. Η άριστη λειτουργία του εργαστηρίου εξασφαλίζει τη δημιουργία εμβρύων υψηλής ποιότητας και δυναμικής προς κύηση.
- Ζητήστε να ενημερωθείτε για τα δικά σας προσδοκώμενα ποσοστά επιτυχίας. Στο Γέννημα IVF, το ποσοστό θετικού τεστ εγκυμοσύνης για γυναίκες κάτω των 35 ετών είναι 70% (ασθενείς με φυσιολογική λειτουργία ωοθηκών).