Χαμηλή γονιμότητα πριν τα 35
“Ακούγεται παράδοξο, αλλά δεν είναι σπάνιο”, μας λέει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ELLE (τεύχος Ιανουαρίου 2021).
Ο γιατρός μας ενημερώνει για το πώς γίνεται η διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα. Επίσης, μοιράζεται μαζί μας την ιστορία επιτυχίας της Α. που έκανε την πρώτη εξωσωματική στα 33, έμεινε έγκυος με την πρώτη προσπάθεια, απέκτησε ένα κοριτσάκι και τώρα έκανε τη δεύτερη εξωσωματική της για να χαρίσει ένα αδερφάκι στην κορούλα της – και είχε θετικό αποτέλεσμα πάλι με την πρώτη φορά!🧡
Ευχαριστούμε το ELLE για τη φιλοξενία, Καλές Γιορτές σε όλους!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.
Κουρασμένες Ωοθήκες
Χαμηλή Γονιμότητα σε γυναίκες κάτω των 35; Ακούγεται παράδοξο, αλλά δεν είναι σπάνιο. Η εξωσωματική σε αυτές τις γυναίκες έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όταν ακούμε ‘υπογονιμότητα’, αυτομάτως σκεφτόμαστε μια γυναίκα άνω των 38-40 ετών. Ωστόσο δεν είναι λίγες εκείνες που στα 30-35 ανακαλύπτουν ότι έχουν ‘κουρασμένες ωοθήκες’ για την ηλικία τους, δηλαδή γονιμότητα σε χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό, γεγονός που μπορεί να οφείλεται:
- σε κληρονομικούς παράγοντες, π.χ. μητέρα με πρόωρη εμμηνόπαυση
- στο ιστορικό χειρουργείων στις ωοθήκες (π.χ. αφαίρεση κύστης ενδομητρίωσης) ή φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τις ωοθήες (π.χ. χημειοθεραπεία).
- στην ιδιοπαθή υπογονιμότητα η οποία δε σχετίζεται με τα παραπάνω αίτια και είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση.
Πώς μπορεί να διαγνωσθεί;
Με ανάλυση του ορμονικού προφίλ της ενδιαφερόμενης, δηλαδή έλεγχο των αναπαραγωγικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της ορμόνης ΑΜΗ (Anti-Mullerian Hormone), που είναι ενδεικτική για τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια.Επίσης πρέπει να γίνει υπερηχογραφικός έλεγχος των ωοθηκών για εκτίμηση του όγκου και των αποθεμάτων τους σε ωάρια, τον έλεγχο της ωορρηξίας, την πιθανή ύπαρξη κύστης ή άλλων ευρημάτων.
Η ερώτηση, λοιπόν, που προκύπτει είναι εύλογη: ‘Έχω χαμηλή ΑΜΗ, θα τα καταφέρω να μείνω έγκυος;” Η απάντηση είναι “ΝΑΙ”. Το χαμηλό απόθεμα ωαρίων δεν καταδικάζει την προσπάθεια για παιδί. Όταν μια γυναίκα επιδιώκει να μείνει έγκυος, δεν παίζει ρόλο μόνο ο αριθμός των ωαρίων, αλλά και η ποιότητά τους. Η νεαρή ηλικία είναι σύμμαχος, γιατί τότε τα ωάρια είναι καλής ποιότητας, ακόμα κι αν είναι λίγα.
Η εξωσωματική σε νεαρές ηλικίες έχει εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Το μυστικό είναι η προσαρμογή του πλάνου θεραπείας στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού. Σε αυτό βοηθάνε πολύ τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν σχεδιαστεί ακριβώς γι’ αυτές τις ασθενείς.
IVF case study: Η αληθινή ιστορία της Α. μας εμπνέει
2018: Η Α. και ο σύζυγός της απευθύνονται για πρώτη φορά στην ομάδα μας μετά από 1.5 χρόνο προσπαθειών. Η Α. είναι 33 ετών, αλλά οι εξετάσεις της αποκαλύπτουν ότι η τιμή της ΑΜΗ είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η συνολική εικόνα μας οδηγεί στην εξωσωματική με ειδικά προσαρμοσμένο πρωτόκολλο φαρμακευτικής αγωγής. Η γονιμότητά της είναι σε χαμηλή επίπεδα για την ηλικία της, αλλά η θεραπεία είναι επιτυχής. Η Α. έχει θετικό αποτέλεσμα με την πρώτη προσπάθεια και αποκτά ένα πανέμορφο κοριτσάκι.
2020: Η Α. και ο σύζυγός της επιθυμούν να χαρίσουν στην κόρη τους ένα αδερφάκι. Ξεκινούν μια νέα προσπάθεια με εξωσωματική, που καταλήγει σε ολοκλήρωση της θεραπείας με μόνο ένα έμβρυο. Αποτέλεσμα; Θετικό τεστ εγκυμοσύνης: μια νέα ζωή ξεκινά!