Οι επωαστές EmbryoScope+ που χρησιμοποιούμε από το 2018 στο εμβρυολογικό εργαστήριο είναι ό,τι νεότερο και πιο εξελιγμένο για την ανάπτυξη και επιλογή των καλύτερων εμβρύων. Έχουν ενσωματωμένη κάμερα με τεχνολογία time-lapse και έτσι οι εμβρυολόγοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν διαρκώς την ανάπτυξη των εμβρύων χωρίς να χρειάζεται να τα μετακινήσουν από το ασφαλές περιβάλλον του επωαστή.

 

Πώς γίνεται;

Οι νέοι επωαστές EmbryoScope+ έχουν ενσωματωμένη κάμερα με τεχνολογία time-lapse και μικροσκόπιο. Βγάζουν φωτογραφία του κάθε εμβρύου κάθε 10 λεπτά και έτσι δημιουργείται ένα video που δείχνει την εξέλιξη του κάθε εμβρύου για τις μέρες που παραμένει στον επωαστή (3-5 ημέρες).

Στη συνέχεια, οι εμβρυολόγοι χρησιμοποιούν το εξειδικευμένο λογισμικό για να εξετάσουν τα video του κάθε εμβρύου και να αποφασίσουν ποια έμβρυα πρέπει να μεταφερθούν ή να καταψυχθούν. Φυσικά, η εμπειρία των εμβρυολόγων για την επιλογή των καταλληλότερων εμβρύων παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία της προσπάθειας του κάθε ζευγαριού.

Με το σύστημα EmbryoScope+ τα έμβρυα παραμένουν στο σταθερό περιβάλλον του επωαστή και δε διαταράσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

 

Ακόμα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

Η χρήση της τεχνολογίας time-lapse έχει συσχετισθεί με σημαντικά αυξημένα ποσοστά κλινικής εγκυμοσύνης, σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αποβολών και αυξημένα ποσοστά γέννησης σε σχέση με την κλασική καλλιέργεια. Το σύστημα επωαστών Embryoscope+ χρησιμοποιείται καθημερινά στο εμβρυολογικό εργαστήριό μας από το 2018 – πλέον υπάρχει σημαντική εμπειρία και δεδομένα ικανά για ασφαλή συμπεράσματα από τη χρήση του.

Οι εμβρυολόγοι μας προχώρησαν σε στατιστική ανάλυση των θεραπειών και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο  4ο Συνέδριο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής & της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων από την εμβρυολόγο μας Κέλλυ Αναγνωστοπούλου (ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα, 20-22/2/2020 – εργασία με τίτλο ‘Σύγκριση του συστήματος καλλιέργειας με Time-Lapse με το συμβατικό τρόπο καλλιέργειας εμβρύων’).

Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των εμβρυολόγων μας, η καλλιέργεια εμβρύων με το σύστημα Embryoscope+ υπερέχει σε σχέση με την κλασική καλλιέργεια και προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Αυξάνει των ποσοστό των ασθενών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εμβρυομεταφορά με βλαστοκύστες (έμβρυα 5ης ημέρας)
  • Αυξάνει το ποσοστό των ασθενών που έχουν τη δυνατότητα να καταψύξουν βλαστοκύστες
  • Αυξάνει τον αριθμό βλαστοκυστών ανά ασθενή

Με λίγα λόγια, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το θετικό αποτέλεσμα θα έρθει για τους ασθενείς μας πιο σύντομα, με λιγότερες προσπάθειες.

Επιπλέον, με το Embryoscope+ διαπιστώνουμε ότι αυξάνεται το ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης και μειώνεται το ποσοστό αποβολών για όλους τους ασθενείς μας. Πιο συγκεκριμένα, για τις ασθενείς άνω των 40 ετών η αύξηση του ποσοστού κλινικής εγκυμοσύνης είναι στατιστικά σημαντική (ασθενείς με 6 ή περισσότερα ωάρια στην ωοληψία τους).

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αποτέλεσμα καθώς οι γυναίκες άνω των 40 είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν βοήθεια με θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αποτελούν ίσως την πλειοψηφία των ασθενών που κάνουν εξωσωματική.

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης σχολιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης:

Έίμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτή την τεχνολογία στους ασθενείς μας και να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής με αυτό τον τρόπο. Το Embryoscope+ έχει ήδη δικαιώσει τις προσδοκίες μας και είμαστε σίγουροι ότι η υπεροχή του θα επιβεβαιωθεί με στατιστικά σημαντικό τρόπο για όλους τους ασθενείς μας στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα έχουμε δεδομένα από όλα τα έμβρυα που καλλιεργήθηκαν με το σύστημα αυτό.’

 

Καλύτερη εμπειρία εξωσωματικής για τους ασθενείς

Η καλλιέργεια των εμβρύων με το Embryoscope+ συμβάλλει σε μια συνολικά καλύτερη εμπειρία εξωσωματικής για τους ασθενείς μας:

  • Τα ζευγάρια νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τα έμβρυά τους γιατί γνωρίζουν ότι δε μετακινούνται εκτός του επωαστή.
  • Συμβάλλει στην ιχνηλασιμότητα των ασθενών μέσω του μοναδικού QR code που δημιουργείται.
  • Οι ασθενείς παραλαμβάνουν οπτικό υλικό (βιντεο, όχι στατική φωτο) με την πορεία ανάπτυξης των εμβρύων από την πρώτη μέρα ως την εμβρυομεταφορά.
  • Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης της πορείς όλων των εμβρύων που προέκυψαν από όλους τους κύκλους θεραπείας του κάθε ζευγαριού.

Επιπλέον, η εμπειρία να μπορείς να δεις το θαύμα της ζωής που γεννιέται είναι μοναδική!