Ένα θέμα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE), που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας (3-6 Ιουλίου 2016), ήταν η μικρο-γονιμοποίηση (ICSI) και κατά πόσο είναι πραγματικά σωστό να χρησιμοποιείται για άλλες ενδείξεις (π.χ. προχωρημένη ηλικία της ασθενούς) και όχι μόνο για την ανδρική υπογονιμότητα (δηλαδή για την ένδειξη για την οποία αναπτύχθηκε αρχικά).
Αφορμή στάθηκαν άρθρα και ανακοινώσεις στο συνέδριο.
“… certain treatments – including ICSI – should not be offered as a standard treatment to all patients as it will not improve our results. ICSI should only be offered as an individualised option in cases where the access of sperm is limited.”
“ICSI does not improve pregnancy and LBRs in women of advanced age with non-male factor infertility.
ICSI is an invasive technique and it seems that the need to reconsider its use is greater than ever.”
Μεταφράζοντας τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που παραθέτουμε πιο πάνω:
” … συγκεκριμένες θεραπείες – συμπεριλαμβανομένης της μικρο-γονιμοποίησης (ICSI) – δε θα πρέπει να παρέχονται ως στάνταρ θεραπεία σε όλους τους ασθενείς καθώς δε θα βελτιώσει το αποτέλεσμα. Το ICSI θα πρέπει να προσφέρεται ως εξατομικευμένη θεραπεία σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε σπέρμα είναι περιορισμένη.”
“Το ICSI δε βελτιώνει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης και γέννησης ζωντανού μωρού σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας χωρίς ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας. Το ICSI είναι μια επεμβατική τεχνική και φαίνεται ότι τώρα πιο πολύ από ποτέ είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε τη χρήση του.”
“Στο Γέννημα IVF αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθούμε εδώ και χρόνια”, σχολιάζει η Υπεύθυνη του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου κα. Θεώνη Παστρωμά. “Επιλέγουμε τις τεχνικές που κρίνουμε απαραίτητες σύμφωνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ζευγαριού με σκοπό να μεγιστοποιήσουμε το ποσοστό επιτυχίας”, συνεχίζει η κα. Παστρωμά.
“Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή της τεχνικής γονιμοποίησης (IVF ή ICSI) γίνεται με βάση την ποιότητα του σπέρματος την ημέρα της ωοληψίας, προηγούμενες αναλύσεις σπέρματος, ποσοστό γονιμοποίησης σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής και γενικότερα με βάση το ιστορικό του ζευγαριού”, επεσήμανε τέλος η κα. Παστρωμά.
Με βάση αυτή την τακτική, η κα. Παστρωμά είχε παρουσιάσει πριν λίγους μήνες στατιστικά στοιχεία από το εμβρυολογικό μας εργαστήριο που υποδεικνύουν ότι το ICSI δεν έχει νόημα σε ασθενείς με λίγα ωάρια χωρίς ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την παρουσίαση της μελέτης πιο κάτω ή να πατήσετε τον τίτλο για να οδηγηθείτε στην αρχική μας δημοσίευση.
IVF ή ICSI σε ασθενείς με λίγα ωάρια;
Η κα. Παστρωμά παρουσίασε στοιχεία στατιστικής μελέτης από τους ασθενείς μας στο Γέννημα IVF. Ο σκοπός της μελέτης ήταν ‘να εξετάσουμε αν ο χαμηλός αριθμός των ωαρίων και μόνο πρέπει να αποτελεί κριτήριο απόρριψης της απλής εξωσωματικής ως τεχνικής γονιμοποίησης’. Τα ζευγάρια με λίγα ωάρια είναι ένα σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των ασθενών που θα προχωρήσουν σε εξωσωματική. Ο αριθμός των ωαρίων χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως κριτήριο επιλογής της τεχνικής γονιμοποίησης (υπέρ του ICSI). Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των ICSI όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος αποτυχίας γονιμοποίησης (fail to fertilise) είναι υψηλός σε ασθενείς με 1 μόνο ωάριο.
Σε ασθενείς με 2-5 ωάρια, ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με αυτόν σε ασθενείς με 6 ή περισσότερα ωάρια.
Άρα, ο χαμηλός αριθμός ωαρίων δεν αποτελεί αποτρεπτικό κριτήριο για απλή γονιμοποίηση (IVF). Η ποιότητα του σπέρματος πρέπει να παραμένει σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της τεχνικής γονιμοποίησης που θα χρησιμοποιηθεί.
Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς;
Η επιλογή της απλής γονιμοποίησης (IVF) σε ασθενείς με λίγα ωάρια προσφέρει πλεονεκτήματα:
- Μειώνει τους επιπλέον χειρισμούς των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων
- Επιτρέπει τη φυσική επιλογή
- Μειώνει το κόστος της θεραπείας για τους ασθενείς
Με λίγα λόγια, γιατί να αυξήσουμε το κόστος της εξωσωματικής με τη χρήση της μικρογονιμοποίησης (ICSI) όταν αυτή δε χρειάζεται;
Η μικρογονιμοποίηση, όπως και κάθε τεχνική, έχει νόημα και προσφέρει πλεονεκτήματα όταν χρησιμοποιείται όταν πραγματικά χρειάζεται, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Η χρήση της σε ασθενείς στους οποίους δε χρειάζεται ουσιαστικά μόνο αυξάνει το κόστος της θεραπείας τους.
Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog μας τον Ιούλιο του 2016.