‘Εγώ φταίω: πήγα στη δουλειά και κουράστηκα, σήκωσα βάρη, έκανα γυμναστική’ κλπ
Μη σκέφτεστε έτσι και μην αισθάνεστε ενοχές γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι δραστηριότητες της καθημερινότητας – δουλειά, γυμναστική, δουλειές του σπιτιού κλπ – δεν προκαλούν αποβολή. Το έμβρυο είναι προστατευμένο μέσα στη μήτρα. Αν η κύηση είναι καλή, τότε θα προχωρήσει κανονικά.
Όμως, αν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα αποκόλληση σάκου, τότε σίγουρα η έγκυος θα πρέπει να προσέχει περισσότερο στις δραστηριότητές της. Ο γιατρός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας. Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή!
‘Συμβαίνει σπάνια και η ατυχία έτυχε σε μένα’ ή ‘Μόνο σε εμένα έχει συμβεί’
Όχι, δεν είστε η μόνη γυναίκα που πέρασε αυτή τη δύσκολη εμπειρία. Οι αποβολές είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, περίπου 10% σε γυναίκες ως 30 ετών. Πολύ συχνά όμως, οι γυναίκες επιλέγουν να μην μιλάνε για αυτό, ίσως λόγω ταμπού ή ίσως γιατί ήταν μια τραυματική εμπειρία που δε θέλουν να θυμούνται.
Μάλιστα, όσο μεγαλώνει η γυναίκα τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα μιας αποβολής. Στην πραγματικότητα, ο παράγοντας ‘ηλικία’ είναι πολύ σημαντικός γιατί όσο μεγαλώνει η γυναίκα συμβαίνουν 2 πράγματα: μένει πιο δύσκολα έγκυος (γιατί μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια, άρα μειώνεται η γονιμότητά της) και αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής (κυρίως λόγω χαμηλής ποιότητας ωαρίων λόγω της ηλικίας).
Για αυτό το λόγο οι μεγαλύτερες γυναίκες χρειάζεται πιο συχνά να προχωρήσουν σε θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με χαμηλή γονιμότητα λόγω ηλικίας.
‘Απέβαλα γιατί δεν έχω κάνει εξετάσεις θρομβοφιλίας’
Η θρομβοφιλία είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Μάλιστα, δεν θεωρείται ο πιο συχνός ή πιο σημαντικός. Κύριες αιτίες αποβολών θεωρούνται τα προβλήματα στο έμβρυο (π.χ. χρωμοσωμικές ανωμαλίες που καθιστούν το έμβρυο μη βιώσιμο) ή οι ανατομικές ανωμαλίες στη μήτρα (π.χ. δίκερως μήτρα).
Σίγουρα ο έλεγχος θρομβοφιλίας είναι απαραίτητος σε περίπτωση πολλαπλών αποβολών (πάνω από 2).
‘Είχα 1 αποβολή και τώρα φοβάμαι ότι δε θα ξαναμείνω έγκυος ή ότι και η επόμενη εγκυμοσύνη θα καταλήξει πάλι σε αποβολή’
Φυσικά και αυτό δεν ισχύει! Πάρα πολλές γυναίκες είχαν 1 αποβολή (ή και 2) και στη συνέχεια κατάφεραν να κάνουν το παιδάκι τους χωρίς πρόβλημα. Η μία αποβολή θεωρείται ‘τυχαίο γεγονός’ και δεν αξιολογείται ως κάτι που θα σας εμποδίσει να αποκτήσετε μωράκι.
Όμως, αν είχατε πάνω από 2-3 αποβολές, τότε πρέπει να το ψάξετε περισσότερο. Καλό είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό, τον εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής. Λογικά θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις για να εξακριβωθεί η αιτία των αποβολών, για παράδειγμα αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στη μήτρα ή αιματολογικό πρόβλημα λόγω σημαντικής θρομβοφιλίας.
‘Έχει κάποιο πρόβλημα η μήτρα μου και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να κρατήσει το μωρό’
Αυτό είναι σωστό μόνο κατά ένα μέρος. Σε κάποιες μέλλουσες μητέρες, η μήτρα παρουσιάζει έντονες ανατομικές ανωμαλίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αποβολές, π.χ. διάφραγμα μήτρας ή δίκερως μήτρα.
Αν όμως κάτι τέτοιο είναι ήπιο, τότε πολύ πιθανό να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί φυσιολογικά.
Κάθε γυναίκα που προσπαθεί για μωράκι, καλό θα ήταν να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της πριν μείνει έγκυος έτσι ώστε να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Ακόμα και να διαπιστωθεί κάποια ανατομική ανωμαλία, αυτό μπορεί να διορθωθεί με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης.