Η πιο δύσκολη στιγμή σε έναν κύκλο εξωσωματικής είναι αναμφίβολα όταν το αποτέλεσμα του τεστ β-χοριακής είναι αρνητικό. Η θεραπεία δεν ήταν επιτυχής παρόλη την προσπάθεια, την αγωνία, τα χρήματα ή την αισιοδοξία. Και τι γίνεται αν δεν είναι η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια; Σε κάθε περίπτωση, η απογοήτευση είναι δεδομένη, αλλά κάθε ζευγάρι αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με το πόσο χρόνο χρειάζεται να αποδεχτεί τα γεγονότα και πώς θα αποφασίσει να προχωρήσει μπροστά.
Σε αυτή τη φάση σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας είτε από το ζευγάρι είτε από το γιατρό τους. Η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να είναι καταστροφική για την ψυχολογία ενός ζευγαριού, αν τελικά η θεραπεία δεν είναι επιτυχής. Έχει σημασία το ζευγάρι να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες τους και την πορεία της θεραπείας (ηλικία της γυναίκας, απόκριση στη διέγερση των ωοθηκών, ποιότητα δείγματος σπέρματος, αριθμός και ποιότητα των εμβρύων κλπ). Όταν το ζευγάρι είναι ενημερωμένο για το δικό του εξατομικευμένο αναμενόμενο ποσοστό επιτυχίας και ξέρουν τι να περιμένουν, τότε είναι πιο εύκολο να αποδεχτούν μια αποτυχία.
Μετά από μια αποτυχημένη θεραπεία, είναι απαραίτητο να ακολουθήσει μια συζήτηση του ζευγαριού με το γιατρό του. Σε αυτή τη συζήτηση γίνεται μια αξιολόγηση του κύκλου και φυσικά χαράσσεται η στρατηγική για την επόμενη κίνηση:
- Τι δεν πήγε καλά;
- Τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε;
- Πότε είναι σωστό να γίνει η επόμενη προσπάθεια;
- Χρειάζονται συμπληρωματικές εξετάσεις ή κάποια προετοιμασία;
- Θα γίνει αλλαγή στα φάρμακα;
Σε μια τέτοια συνάντηση είναι καλό το ζευγάρι να εκφράσει στο γιατρό όλες τις απορίες και ερωτήσεις του και να ζητήσει απαντήσεις, διευκρινήσεις και οδηγίες. Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και στο γιατρό είναι ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια για το θετικό αποτέλεσμα. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ξεκάθαρη πληροφόρηση θα βοηθήσουν το ζευγάρι να ξεπεράσει την απογοήτευση της αποτυχίας και να αποφασίσουν με ψυχραιμία ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή τους.
Τι μπορείτε να κάνετε μέχρι τη επόμενη προσπάθεια;
Είναι απόλυτα αναμενόμενο να αισθάνεστε απογοήτευση, θλίψη, ακόμα και οργή για το αρνητικό αποτέλεσμα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας λίγες μέρες για να το ξεπεράσετε πριν αποφασίσετε για τα επόμενα βήματά σας.
- Δε φταίτε εσείς για το αρνητικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Στην πραγματικότητα, δεν φταίει κανείς. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ή το σύντροφό σας.
- Διατηρήστε την αισιοδοξία σας. Η καλή ψυχολογία και η προσήλωση στην επιτυχία μιας επόμενης θεραπείας είναι η κινητήριος δύναμη για τα επόμενα βήματά σας.
- Μην απομακρύνεστε συναισθηματικά από το σύντροφό σας. Η εξωσωματική μπορεί να φέρει δυσκολίες στη σχέση σας, όμως νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να την ωφελήσει γιατί το ζευγάρι βελτιώνει την επικοινωνία και τη διαχείριση των κοινών προβλημάτων.
- Μην αφήνετε το άγχος να κυριεύσει τη ζωή σας. Το έντονο άγχος κάνει την όλη προσπάθεια να φαντάζει πολύ πιο δύσκολη. Γενικά, το άγχος μπορεί να είναι τροχοπέδη όχι τόσο στο αποτέλεσμα αλλά στο να προγραμματίσει κανείς και να κάνει αυτό που πρέπει μέχρι να επιτύχει.
Συζητήστε με το γιατρό όλα όσα σκέφτεστε και σας αγχώνουν στην εξωσωματική. Ο γιατρός και η ομάδα του μπορούν να προσφέρουν πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας. Σε περιπτώσεις που το άγχος είναι πολύ έντονο δεν είναι κακό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο. - Προσπαθήστε να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες: περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ, βελτιώστε τη διατροφή σας, εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση στην υγεία και την ψυχολογία σας και αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.