Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής είναι ο ειδικός γιατρός στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για κάθε ζήτημα που έχει σχέση με τη γονιμότητά σας:

 • Αν δεν είστε έτοιμη ακόμα για δημιουργία οικογένειας και επιθυμείτε προληπτικό έλεγχο γονιμότητας και ενημέρωση για διατήρηση γονιμότητας
 • Στα ζευγάρια που επιθυμούν προληπτικό έλεγχο γονιμότητας και συμβουλές για τη φυσιολογική σύλληψη.
 • Σε κάθε ζευγάρι που προσπαθεί για μωράκι και έχει αντιμετωπίσει δυσκολία, είτε έχουν κάνει σχετικές εξετάσεις είτε όχι, και χρειάζεται καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα.
 • Σε ζευγάρια που έχουν κάνει ήδη αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική και επιθυμούν δεύτερη γνώμη και νέα θεραπεία.
 • Σε γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με δωρεά σπέρματος.
 • Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν εγκυμοσύνη.
 • Σε ζευγάρια με ιατρικό ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωσης, πολλαπλών αποβολών, ανδρικής υπογονιμότητας, σχετικών χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων αιτίων υπογονιμότητας.
 • Σε ζευγάρια που έχουν ήδη 1 ή περισσότερα παιδιά και επιθυμούν μια νέα εγκυμοσύνη.
 • Σε γυναίκες ή άνδρες που ενδιαφέρονται για διατήρηση της γονιμότητάς τους για κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους με κρυοσυντήρηση ωαρίων, εμβρύων ή σπέρματος

 

Σημαντικές πληροφορίες για τη γονιμότητα

Ποιες είναι οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη;

Αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο, τότε οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη επηρεάζονται από 2 παράγοντες: από την ηλικία της και πόσους μήνες προσπαθεί για εγκυμοσύνη. Έχει υψηλότερη πιθανότητα να μείνει έγκυος τους πρώτους 3 μήνες προσπάθειας.

Για νέα ζευγάρια χωρίς προβλήματα γονιμότητας, η πιθανότητα σύλληψης είναι 20-37% τους 3 πρώτους μήνες. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 80% μέσα σε 1 έτος προσπάθειας. Γυναίκες άνω των 35 και άντρες άνω των 50 έχουν χαμηλότερη γονιμότητα.

 

Πόσο συχνά πρέπει να έχουμε ελεύθερες επαφές;

Μεγάλα διαστήματα αποχής μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος. Αν οι επαφές είναι αραιές, τότε μειώνεται η πιθανότητα να υπάρξει μια επαφή κατά τις γόνιμες μέρες.

Το υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης επιτυγχάνεται όταν το ζευγάρι έχει επαφές κάθε 1-2 ημέρες κατά το ‘γόνιμο παράθυρο’ (γόνιμες μέρες).

 

Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες;

Το ‘γόνιμο παράθυρο’ (γόνιμες μέρες) είναι οι μέρες του κύκλου κατά τις οποίες μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη. Συνήθως πρόκειται για τις 6 μέρες ακριβώς πριν την ημέρα της ωορρηξίας. Γενικά η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο, συνεπώς μια γυναίκα με κύκλο 28 ημερών θα έχει ωορρηξία την 14η ημέρα του κύκλου της (14 ημέρες μετά την πρώτη μέρα της περιόδου της). Αυτό σημαίνει ότι μια εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να προκύψει αν οι ελεύθερες επαφές πραγματοποιηθούν 6 μέρες πριν την ωορρηξία.

 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ

 

Πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες;

Στατιστικά, 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζει δυσκολίες να επιτύχει εγκυμοσύνη. Για κάποια ζευγάρια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Πότε να ζητήσουμε τη βοήθεια του ειδικού γιατρού;

Η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών και επιδεινώνεται από την ηλικία των 40 ετών. Για το λόγο αυτό, συστήνεται να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο αναπαραγωγής

 • Μετά από 1 χρόνο προσπάθειας για μωράκι (στοχευμένες ελεύθερες επαφές), αν είστε έως 35 ετών.
 • Μετά από 6 μήνες χρόνο προσπάθειας για μωράκι (στοχευμένες ελεύθερες επαφές), αν είστε άνω των 35 ετών.