Κανένα ζευγάρι που προσπαθεί για μωράκι δεν περιμένει να ακούσει από το γιατρό ή να διαβάσει σε μια ανάλυση σπέρματος τη λέξη ‘Αζωοσπερμία’. Κι όμως, δυστυχώς, για κάποιους άνδρες αυτή είναι η διάγνωση.

Τι είναι η αζωοσπερμία;

Αν σε ένα δείγμα σπέρματος δεν υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια, τότε αναφερόμαστε σε ‘αζωοσπερμία’. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αζωοσπερμία οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο (απόφραξη) από τον όρχι προς την επιδιδυμίδα και τον σπερματικό πόρο λόγω ανατομικών ανωμαλιών, κάποιας φλεγμονής κλπ (αποφρακτική αζωοσπερμία). Σε αυτούς τους ασθενείς, παράγονται σπερματοζωάρια αλλά λόγω των εμποδίων δε φτάνουν ως το τελικό δείγμα σπέρματος.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως, η αζωοσπερμία οφείλεται στο ότι δεν παράγονται καθόλου σπερματοζωάρια, δε γίνεται δηλαδή καθόλου σπερματογένεση (μη αποφρακτική αζωοσπερμία). Σε αυτούς τους ασθενείς, δεν ανιχνεύονται σπερματοζωάρια ούτε και με βιοψία.

Και τώρα τι;

Στους ασθενείς με αποφρακτική αζωοσπερμία πιθανόν να έχει νόημα η βιοψία όρχεως προκειμένου να ανακτηθούν ανώριμα σπερματοζωάρια τα οποία θα καταψυχθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε ένα κύκλο εξωσωματικής για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια της συζύγου/συντρόφου. Στο Γέννημα IVF έχουμε μεγάλη εμπειρία από τέτοιες περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας και έχουμε βοηθήσει πάρα πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν το μωράκι τους.

Για τους ασθενείς με μη αποφρακτική αζωοσπερμία η προσέγγιση είναι διαφορετική. Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουν οικογένεια είναι μέσω δωρεάς σπέρματος, δηλαδή να γονιμοποιηθούν τα ωάρια της συζύγου με ένα δείγμα σπέρματος από Τράπεζα Σπέρματος. Το ζευγάρι επικοινωνεί απευθείας με την Τράπεζα Σπέρματος και γίνεται η επιλογή του κατάλληλου δότη με βάση κάποια χαρακτηριστικά π.χ. χρώμα μαλλιών, χρώμα ματιών, ύψος κλπ. Στην Ελλάδα, ο νόμος ορίζει ότι η δωρεά γαμετών – σπέρματος ή ωαρίων – είναι απόλυτα ανώνυμη, δηλαδή ο δότης δεν μπορεί ποτέ να γνωρίσει το ζευγάρι ούτε το ζευγάρι μπορεί να γνωρίσει το δότη. Το ζευγάρι μπορεί να γνωρίζει μόνο κάποια χαρακτηριστικά ή κάποιες πληροφορίες σχετικά με ιατρικά δεδομένα.

Δωρεά σπέρματος

Η δωρεά σπέρματος ακούγεται ως μια λύση απλή και ξεκάθαρη ιατρικά, όμως φυσικά υπάρχουν ηθικά και ψυχολογικά ζητήματα. Το ζευγάρι πρέπει να συνειδητά και ενημερωμένα να συναινέσει σε μια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δωρεά σπέρματος (σπερματέγχυση ή εξωσωματική) έχοντας υπόψη του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Χρειάζεται σωστή, αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωση από το γυναικολόγο αναπαραγωγής και από την Τράπεζα Σπέρματος, καθώς επίσης και ψυχολογική υποστήριξη.

Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, τουλάχιστον όχι για όλα τα ζευγάρια. Θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί το γεγονός τόσο με το μυαλό τους (με τη λογική τους) όσο και με την καρδιά τους (με το συναίσθημα). Η ψυχολογική διαχείριση ενός τέτοιου νέου συχνά αποδεικνύεται πιο δύσκολη και χρονοβόρα από την ίδια τη θεραπεία, π.χ. την εξωσωματική, ενδεχομένως μάλιστα το ζευγάρι να θελήσει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο).

Αυτό που συμβαίνει σε εμάς, έχει συμβεί και σε άλλους.
Όταν ενημερωθούμε για τις επιλογές μας,
όταν μάθουμε πώς διαχειρίστηκαν το ίδιο ‘πρόβλημα’ άλλοι πριν από εμάς,
τότε ίσως γίνεται πιο εύκολο και για εμάς
​να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε σε ‘λύση’.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντίστοιχες εμπειρίες άλλων ζευγαριών φαίνεται ότι βοηθούν πραγματικά. Ο γιατρός μπορεί να σας μεταφέρει τέτοιες εμπειρίες και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Επίσης, στο Γέννημα IVF μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή με άλλα ζευγάρια που το πήραν απόφαση και δημιούργησαν την οικογένειά τους με τη βοήθεια της δωρεάς σπέρματος. Θα μεσολαβήσουμε και θα σας φέρουμε σε επαφή μαζί τους. Είναι σημαντικό να έχετε συνειδητοποιήσει το τι σκέφτεστε να κάνετε και γιατί. Το όλο θέμα έχει ιδιαιτερότητες και είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσει τι σημαίνει αυτή η απόφαση και να πάρετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.