Σπερματέγχυση
15 Δεκεμβρίου 2022Υστεροσαλπιγγογραφία
15 Δεκεμβρίου 2022Υστεροσκόπηση
Τι είναι η υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση για τη διερεύνηση του εσωτερικού της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του υστεροσκόπιου, ενός λεπτού σωλήνα με κάμερα στο άκρο του. Ο γιατρός βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή το εσωτερικό της μήτρας.
Αυτή η χειρουργική διαδικασία επιτρέπει την άμεση εξέταση της κοιλότητας της μήτρας. Έτσι, πιθανοί πολύποδες μήτρας ή συμφύσεις μπορεί να ανιχνευθούν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας εξέτασης.
Πότε γίνεται;
Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση ρουτίνας που γίνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Είναι πολύ χρήσιμη για να μπορέσει ο γιατρός να κάνει ακριβή διάγνωση και θεραπεία σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα.
Ενδεικτικά, είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος στις πιο κάτω περιπτώσεις:
- Αφαίρεση πολύποδα
- Αφαίρεση ινομυώματος
- Διόρθωση του σχήματος της κοιλότητας της μήτρας πχ διάφραγμα μήτρας
- Πεπαχυμένο ενδομήτριο
- Αιμορραγία μεταξύ περιόδων
- Υπογονιμότητα
- Διερεύνηση αποβολών
- Αιμορραγία στην εμμηνόπαυση
Η υστεροσκόπηση είναι εύκολη μέθοδος, ‘φιλική’ προς την ασθενή, ουσιαστικά χωρίς πόνο και με ταχύτατη ανάρρωση – και το σημαντικότερο: μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη γυναίκα να ξεπεράσει το όποιο από τα γυναικολογικά θέματα αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Υπάρχουν 2 τύποι υστεροσκόπησης:
1Διαγνωστική Υστεροσκόπηση
Η διαγνωστική υστεροκόπηση γίνεται για να ανιχνευτούν ανωμαλίες της μήτρας οι οποίες προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως για παράδειγμα:
- Πόνος στην πύελο
- Πολλαπλές αποβολές
- Υπογονιμότητα
2Επεμβατική Υστεροσκόπηση
Κατά τη διάρκεια της επεμβατικής υστεροσκόπησης ο γιατρός κάνει ταυτόχρονα θεραπεία του προβλήματος που εντοπίζει (π.χ. αφαίρεση πολύποδα) ή παίρνει δείγμα για βιοψία.
Συνήθως κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση αφαιρούνται πολύποδες, συμφύσεις ή ινομυώματα. Στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη μια τέτοια θεραπεία, η υστεροσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία.
Αν κατά τη διάρκεια της εξέταση γίνει αφαίρεση συμφύσεων ή πολύποδα, τότε συχνά παρατηρείται μια μικρή αιμορραγία μετά την εξέταση. Αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αμέσως μετά την εξέταση για τα ευρήματα της υστεροσκόπησης και για την πιθανή αφαίρεση π.χ. πολύποδα.
Οι πολύποδες είναι καλοήθειες σχηματισμοί στο τοίχωμα (ενδομητρικοί) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες). Μπορούν να είναι επίπεδοι ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί). Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση στις γυναίκες όλων των ηλικιών.
Προετοιμασία πριν την υστεροσκόπηση
Η καλύτερη χρονική στιγμή για την εξέταση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Στην περίπτωση της επεμβατικής υστεροσκόπησης δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από την εξέταση, λόγω της αναισθησίας.
Επίσης, δυο μέρες πριν την επέμβαση χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση για προληπτικούς λόγους. Η υστεροσκόπηση διαρκεί 10 με 30 λεπτά, ανάλογα το πόσο εκτεταμένη είναι (τι πρέπει να γίνει). Η υστεροσκόπηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν η ασθενής είναι έγκυος, αν έχει λοίμωξη του κόλπου ή του ουροποιητικού συστήματος ή αν έχει καρκίνο της μήτρας.
Μετά την υστεροσκόπηση
Μετά την εξέταση η ασθενής δεν παραμένει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Αν της έχει χορηγηθεί γενική αναισθησία, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία.
Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής αισθάνεται κάτι παρόμοιο με τους πόνους περιόδου. Αν το χρειάζεται, μπορεί να πάρει απλά παυσίπονα. Πολλές γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά τους ή σε άλλες δραστηριότητες, την επόμενη μέρα μετά την εξέταση.
Η υστεροσκόπηση λοιπόν είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Μετά από την εξέταση, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο και μπορεί να έχει μια μικρή αιμορραγία για μερικές μέρες.
Η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει ότι η περίοδος μετά την υστεροσκόπηση είναι διαφορετική από το συνηθισμένο για αυτήν, αλλά από τον επόμενο κύκλο αποκαθίσταται πλήρως.
Μετά την υστεροσκόπηση, η γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές όταν τελειώσει η αιμορραγία.
Εξωσωματική μετά την υστεροσκόπηση
Αν πρόκειται να κάνετε εξωσωματική και εμβρυομεταφορά μετά την υστεροσκόπηση, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται να ‘επουλωθεί’ η μήτρα μετά την υστεροσκόπηση και να αποκατασταθεί το ενδομήτριο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται να περάσει ένας ενδιάμεσος κύκλος από την υστεροσκόπηση μέχρι να κάνετε εξωσωματική/εμβρυομεταφορά (ή εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων). Αυτό όμως εξατομικεύεται ανάλογα με την κλινική εικόνα της κάθε γυναίκας, το ιατρικό ιστορικό της και το τι χρειάστηκε να γίνει κατά την υστεροσκόπηση. Χρειάζεται λοιπόν η γυναίκα να το συζητήσει με το γιατρό της.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της υστεροσκόπησης;
Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και με την υστεροσκόπηση, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές, όπως ανεπιθύμητες ενέργειες στο αναισθητικό, αιμορραγία ή θρόμβος.
Ωστόσο, μετά την υστεροσκόπηση σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (ποσοστό: 2 στις 1.000 γυναίκες που κάνουν την εξέταση).
- Λοίμωξη της μήτρα ή της πυέλου (θεραπεία με αντιβιοτικά).
- Τραυματισμός της μήτρας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, π.χ. διάτρηση, που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω χειρουργική παρέμβαση ή μετάγγιση αίματος.
Ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται ελαφρά αν η ασθενής έχει ιστορικό επεμβάσεων στη μήτρα ή στον τράχηλο, αν υπάρχουν συνοδά νοσήματα ή αν είναι κλινικά παχύσαρκη.
Κόστος υστεροσκόπησης
Tο κόστος της υστεροσκόπησης είναι προσιτό. Διαφοροποιείται ανάλογα αν πρόκειται να γίνει διαγνωστική ή επεμβατική υστεροσκόπηση. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται αναλυτικά εκ τω προτέρων, πριν την έναρξη της θεραπείας τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το λογιστήριο ασθενών στο τηλέφωνο 2106816100.