Υστεροσκόπηση
Τι είναι η υστεροσκόπηση;
Αυτή η χειρουργική διαδικασία επιτρέπει την άμεση εξέταση της κοιλότητας της μήτρας με τηλεσκόπιο. Έτσι, πιθανοί πολύποδες ή συμφύσεις μπορεί να ανιχνευθούν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας εξέτασης.
Πιο αναλυτικά, η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση για τη διερεύνηση του εσωτερικού της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του υστεροσκόπιου, ενός λεπτού σωλήνα με κάμερα στο άκρο του. Ο γιατρός βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή το εσωτερικό της μήτρας.
Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση ρουτίνας που γίνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Είναι πολύ χρήσιμη για να μπορέσει ο γιατρός να κάνει ακριβή διάγνωση σε διάφορα προβλήματα π.χ. υπογονιμότητας.
Υπάρχουν 2 τύποι υστεροσκόπησης:
Τι είναι η διαγνωστική υστεροσκόπηση;
- Γίνεται για να ανιχνευτούν ανωμαλίες της μήτρας οι οποίες προκαλούν διάφορα συμπτώματα, για παράδειγμα: Έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο ή ακανόνιστη περίοδος
- Πόνος στην πύελο
- Πολλαπλές αποβολές
- Υπογονιμότητα
Τι είναι η επεμβατική υστεροσκόπηση;
Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης ο γιατρός κάνει ταυτόχρονα θεραπεία του προβλήματος που εντοπίζει (π.χ. αφαίρεση πολύποδα) ή παίρνει δείγμα για βιοψία.
Συνήθως κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση αφαιρούνται πολύποδες, συμφύσεις ή ινομυώματα. Στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη μια τέτοια θεραπεία, η υστεροσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία.
Η υστεροσκόπηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν η ασθενής είναι έγκυος, αν έχει λοίμωξη του κόλπου ή του ουροποιητικού συστήματος ή αν έχει καρκίνο της μήτρας.
Η καλύτερη χρονική στιγμή για την εξέταση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Στην περίπτωση της επεμβατικής υστεροσκόπησης δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από την εξέταση, λόγω της αναισθησίας. Επίσης, δυο μέρες πριν την επέμβαση χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση για προληπτικούς λόγους. Η υστεροσκόπηση διαρκεί 10 με 30 λεπτά, ανάλογα το πόσο εκτεταμένη είναι (τι πρέπει να γίνει).
Τι γίνεται μετά την υστεροσκόπηση;
Μετά την εξέταση η ασθενής δεν παραμένει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Αν της έχει χορηγηθεί γενική αναισθησία, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία.
Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής αισθάνεται κάτι παρόμοιο με τους πόνους περιόδου. Αν το χρειάζεται, μπορεί να πάρει απλά παυσίπονα.
Πολλές γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά τους ή σε άλλες δραστηριότητες, την επόμενη μέρα μετά την εξέταση.
Αν κατά τη διάρκεια της εξέταση γίνει αφαίρεση συμφύσεων ή πολύποδα, τότε συχνά παρατηρείται μια μικρή αιμορραγία μετά την εξέταση. Αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αμέσως μετά την εξέταση για τα ευρήματα της υστεροσκόπησης και για την πιθανή αφαίρεση π.χ. πολύποδα.
Η υστεροσκόπηση λοιπόν είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Μετά από την εξέταση, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο και μπορεί να έχει μια μικρή αιμορραγία για 1-2 μέρες.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της υστεροσκόπησης;
Μετά την υστεροσκόπηση σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (ποσοστό: 2 στις 1.000 γυναίκες που κάνουν την εξέταση).
- Λοίμωξη της μήτρα ή της πυέλου (θεραπεία με αντιβιοτικά).
- Τραυματισμός της μήτρας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, π.χ. διάτρηση, που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω χειρουργική παρέμβαση ή μετάγγιση αίματος.
Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και με την υστεροσκόπηση, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές, όπως ανεπιθύμητες ενέργειες στο αναισθητικό, αιμορραγία ή θρόμβος.
Ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται ελαφρά αν η ασθενής έχει ιστορικό επεμβάσεων στη μήτρα ή στον τράχηλο, αν υπάρχουν συνοδά νοσήματα ή αν είναι κλινικά παχύσαρκη.