test_Εξωσωματική γονιμοποίηση
15 Δεκεμβρίου 2022test – Υστεροσκόπηση
15 Δεκεμβρίου 2022Σπερματέγχυση
Τι είναι η Σπερματέγχυση;
Πρόκειται για την τεχνική κατά την οποία το σπέρμα εισάγεται μέσα στην μήτρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου (χωρίς τη λήψη φαρμάκων) ή μετά από τη διέγερση των ωοθηκών και πρόκληση ωορρηξίας.
Αρχικά το δείγμα σπέρματος υφίσταται ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο (καθαρισμός από πιθανά μικρόβια και άχρηστα κύτταρα και ενεργοποίηση). Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια, το ενεργοποιημένο σπέρμα εισάγεται κοντά στην κορυφή της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας με τη βοήθεια ειδικού, λεπτού καθετήρα. Όταν το σπέρμα τοποθετείται σε αυτό το σημείο, τότε απαιτείται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να φθάσει στα ωάρια την στιγμή της ωορρηξίας.
Η τεχνική της σπερματέγχυσης είναι εντελώς ανώδυνη και ως διαδικασία μοιάζει με το Τεστ Παπανικολάου.
Πότε ενδείκνυται η σπερματέγχυση;
Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη για τις πιο κάτω περιπτώσεις:
-Για γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, όταν το σπέρμα είναι σχετικά καλό (καλό τελικό αποτέλεσμα μετά την ενεργοποίηση) και όταν και οι 2 σάλπιγγες είναι διαβατές και ελεύθερες από συμφύσεις.
-Για γυναίκες χωρίς ωορρηξία, οι οποίες χρειάζονται διέγερση ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή για να προκληθεί ωορρηξία, πχ πολυκυστικές ωοθήκες.
-Όταν υπάρχει ανεπάρκεια της τραχηλικής βλέννας, λόγω προηγούμενου χειρουργικής επέμβασης (η τραχηλική βλέννα φυσιολογικά διευκολύνει το σπέρμα). Αυτή είναι και η μόνη περίπτωση που έχει ουσιαστικό νόημα η σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο, δηλαδή χωρίς διέγερση ωοθηκών (χωρίς τη λήψη φαρμάκων). Η έλλειψη τραχηλικής βλέννας είναι σπάνιο αίτιο υπογονιμότητας και παρατηρείται συνήθως μετά από εκτεταμένη κωνοειδή εκτομή τραχήλου (αφαίρεση αλλοιώσεων λόγω προσβολής από τον ιό των κονδυλωμάτων, human papilloma virus -HPV).
-Όταν γίνεται γονιμοποίηση από δότη σπέρματος.
Η διαδικασία της σπερματέγχυσης
- Προετοιμασία ωορρηξίας. Περιλαμβάνει την παρακολούθηση του κύκλου με υπερηχογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί το παράθυρο της ιδανικής στιγμής σπερματέγχυσης. Αυτή η προετοιμασία μπορεί να είναι σε φυσικό κύκλο ή σε ένα κύκλο διέγερσης των ωοθηκών με φάρμακα (χαπάκια ή ενέσεις).
- Πρόκληση ωορρηξίας. Εφόσον έχει αναγνωριστεί η ιδανική στιγμή που πρέπει να γίνει η σπερματέγχυση, συγκεκριμένες ώρες νωρίτερα χορηγείται μία ένεση που μιμείται τη φυσική αύξηση της ορμόνης LH και αφορά την τελική ωρίμανση του ωαρίου και την ωορρηξία. Αυτή η ένεση στοχεύει στην ωρίμανση του ωαρίου και στο να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες να εντοπιστεί το χρονικό παράθυρο για τη γονιμοποίηση. Συστήνεται είτε σε φυσικό κύκλο είτε σε κύκλο με φάρμακα. Σπερματέγχυση χωρίς αυτή την ένεση είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, τα ποσοστά όμως επιτυχίας μπορεί να ελαττωθούν. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να μην γίνει τελικά ωορρηξία ή να χαθεί το παράθυρο της ιδανικής στιγμής, όπως προαναφέρθηκε.
- Προετοιμασία σπέρματος. Την ημέρα της σπερματέγχυσης ο σύντροφος/σύζυγος παρέχει ένα δείγμα σπέρματος, σύμφωνα με τις οδηγίες ιατρού και εμβρυολόγων. Στη συνέχεια το παραλαμβάνουν οι εμβρυολόγοι όπου το αφήνουν αρχικά να ρευστοποιηθεί (τουλάχιστον για 20 λεπτά), κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις (όγκος δείγματος, αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα και μορφολογία) και στη συνέχεια πραγματοποιούν την επεξεργασία του. Κατά την επεξεργασία γίνεται διαχωρισμός του σπέρματος χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά διαβαθμισμένης πυκνότητας ώστε να απομονωθούν τα κινούμενα σπερματοζωάρια από τα ακίνητα ή από άλλους τύπους κυττάρων (π.χ. ανώριμα σπερματικά κύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια ή μικρόβια) που μπορεί να βρίσκονται στο δείγμα. Εν συνεχεία το προετοιμασμένο δείγμα σπέρματος τοποθετείται σε ένα πολύ λεπτό καθετήρα που παραδίνεται στο γιατρό για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία.
- Διαδικασία της σπερματέγχυσης. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία σπέρματος ελέγχεται η ταυτότητα της γυναίκας από τον εμβρυολόγο και τη μαία που παρίσταται. Η διαδικασία είναι απλή, δεν είναι επίπονη και δεν απαιτεί αναισθησία. Είναι παρόμοια με ένα τεστ Παπ. Με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα, ο γιατρός εντοπίζει τον τράχηλο της μήτρας και καθαρίζει με προσοχή τον κόλπο από εκκρίσεις. Στη συνέχεια ο εμβρυολόγος παραδίνει τον καθετήρα που περιέχει το προετοιμασμένο δείγμα σπέρματος στο γιατρό. Μέσα από το τραχηλικό κανάλι, ο γιατρός τοποθετεί τον καθετήρα στη μήτρα. Είναι σημαντικό η τοποθέτηση να γίνει ατραυματικά. Με τη βοήθεια υπερήχου ο γιατρός, και η γυναίκα, μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του καθετήρα και την τοποθέτησή του στη σωστή θέση μέσα στη μήτρα. Το σπέρμα απελευθερώνεται πιέζοντας το έμβολο της σύριγγας που είναι προσαρμοσμένη στον καθετήρα. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αφαιρείται ο καθετήρας και ο κολποδιαστολέας. Η γυναίκα μπορεί να παραμείνει ξαπλωμένη περίπου για είκοσι λεπτά, χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητο, και έπειτα μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές της δραστηριότητες κανονικά.
Σπερματέγχυση ή Εξωσωματική;
Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης με σπερματέγχυση είναι σχετικά χαμηλά (10-15% ανά κύκλο), όμως η συγκεκριμένη τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σαφώς λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση (φαίνεται ως πιο φυσικός τρόπος σύλληψης) και έχει μικρότερο κόστος.
Γενικά, η χρησιμότητα της σπερματέγχυσης είναι σχετικά περιορισμένη – έχει κυρίως νόημα σε «εύκολα» περιστατικά υπογονιμότητας. Το χαμηλό κόστος (σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση) δεν είναι ουσιαστικό πλεονέκτημα γιατί η πιθανότητα επιτυχίας είναι αρκετά χαμηλή, ώστε αντισταθμίζει το οικονομικό όφελος.
Σημαντικά μειονεκτήματα της σπερματέγχυσης:
-Αν κατά τη διέγερση των ωοθηκών παραχθούν πολλά ωάρια, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για πολύδυμη κύηση, γιατί στη σπερματέγχυση δεν υπάρχει έλεγχος πόσα ωάρια θα γονιμοποιηθούν.
-Αν πρόκειται για γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχει μεγάλο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες, πρέπει να γίνεται «οικονομία ωαρίων». Σε αυτή την περίπτωση, η μεγιστοποίηση της πιθανότητας για επίτευξη εγκυμοσύνης γίνεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση, γιατί ως τεχνική έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
Σπερματέγχυση στο Γέννημα IVF
Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες με σπερματέγχυση, πέρα του ότι είναι ψυχοφθόρες, μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην επίτευξη εγκυμοσύνης και να χαθεί πολύτιμος χρόνος (ειδικά αν η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 35 ετών). Γι’ αυτό το λόγο, ο κος. Ευριπίδης Μαντούδης συστήνει ότι η σπερματέγχυση δε θα πρέπει να γίνεται πάνω από 3-4 φορές, ανάλογα βέβαια και με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ζευγαριού (π.χ. ηλικία της γυναίκας κ.ά.)
Κόστος σπερματέγχυσης
Tο κόστος για τη σπερματέγχυση συγκριτικά με τη θεραπεία εξωσωματικής είναι πολύ χαμηλότερο. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται αναλυτικά εκ τω προτέρων, πριν την έναρξη της θεραπείας τους, και δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και ‘ψιλά γράμματα’.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το λογιστήριο ασθενών στο τηλέφωνο 2106816100.