Υστεροσκόπηση
9 Ιουλίου 2021Υπολογισμός ωορρηξίας
9 Ιουλίου 2021Πολύποδας Μήτρας
Τι είναι ο πολύποδας στη μήτρα;
Οι πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί στο τοίχωμα (ενδομητρικοί) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες).
Μπορούν να είναι επίπεδοι ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί). Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση στις γυναίκες όλων των ηλικιών.
Xρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους πολύποδες και το ρόλο τους στη γονιμότητα;
Ακούστε το Podcast ‘Πολύποδες και Γονιμότητα’ της γυναικολόγου αναπαραγωγής κας.Ράνιας Κούκουρα
Ή επικοινωνήστε με την ομάδα μας!
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1Ποιες είναι τα συνήθη συμπτώματα του πολύποδα μήτρας;
Οι πολύποδες γίνονται συνήθως αντιληπτοί λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούν: συχνά αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν η ασθενής προσπαθεί για εγκυμοσύνη, ένας πολύποδας μπορεί να ενοχλεί και άρα να προκαλεί υπογονιμότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, οι πολύποδες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή η γυναίκα δε νιώθει καμία ενόχληση. Τότε ανιχνεύονται στον υπέρηχο ή στη σαλπιγγογραφία π.χ. κατά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο ή κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας που γίνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος. Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.
2Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη αιτία εμφάνισης των πολυπόδων, συσχετίζονται όμως με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Σε κάποιες γυναίκες, οι πολύποδες επανεμφανίζονται μετά την αφαίρεσή τους. Η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Δεν είναι επώδυνη – το πολύ να χρειαστούν απλά παυσίπονα – και η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Επιστρέφει στην καθημερινότητά της την επόμενη ημέρα.
3Πώς γίνεται η διάγνωση;
Οι πολύποδες μήτρας ανιχνεύονται με υπερηχογράφημα, επίσης απεικονίζονται και στη σαλπιγγογραφία. Πολύ συχνά συστήνεται η διαγνωστική υστεροσκόπηση, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, ο γιατρός έχει οπτική επαφή και μπορεί επίσης να λάβει υλικό για βιοψία. Σε αυτήν την περίπτωση, η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τον παθολογοανατόμο. Μετά την διαδικασία η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Επειδή της έχει χορηγηθεί ‘μέθη’, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία (π.χ. έμετος, υπνηλία). Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση. Η υστεροσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Η πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο περιόδου για την ημέρα εκείνη και μπορεί να έχει λίγο αίμα για 1-2 μέρες (το ανώτερο 1 εβδομάδα). Σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (ποσοστό: 2 στις 1.000 γυναίκες). Μετά την αφαίρεση, ο πολύποδας αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγες μέρες. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι ο πολύποδας ενδεχομένως να επανεμφανιστεί.
4Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες;
Οι ενδομητρικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση μέσω επεμβατικής υστεροσκόπησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας που γίνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος. Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο. Η καλύτερη χρονική στιγμή για την αφαίρεση του πολύποδα με υστεροσκόπηση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από τη διαδικασία, λόγω της ‘μέθης’. Διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά. Η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Δεν είναι επώδυνη – το πολύ να χρειαστούν απλά παυσίπονα – και η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Επιστρέφει στην καθημερινότητά της την επόμενη ημέρα. Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνους περιόδου μετά την επέμβαση. Αν το χρειαστεί, μπορεί να ανακουφιστεί με απλά παυσίπονα. Μετά την διαδικασία η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Επειδή της έχει χορηγηθεί ‘μέθη’, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία (π.χ. έμετος, υπνηλία). Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση. Η υστεροσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Η πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο περιόδου για την ημέρα εκείνη και μπορεί να έχει λίγο αίμα για 1-2 μέρες (το ανώτερο 1 εβδομάδα). Σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (ποσοστό: 2 στις 1.000 γυναίκες). Μετά την αφαίρεση, ο πολύποδας αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγες μέρες. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι ο πολύποδας ενδεχομένως να επανεμφανιστεί.
5Ο πολύποδας της μήτρας είναι επικίνδυνος;
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πολύποδας είναι καλοήθης και εντελώς ‘αθώος’. Σπανίως όμως υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε κακοήθεια, ειδικά αν είναι παραμελημένος. Για αυτό το λόγο συστήνεται η λήψη υλικού για βιοψία κατά την αφαίρεση του πολύποδα με επεμβατική υστεροσκόπηση.