Η εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro fertilization) είναι η θεραπεία υπογονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται έξω από το σώμα της, στο εργαστήριο, κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.
Για να γίνει αυτό, η γυναίκα υποβάλλεται σε φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες της και να παράγουν πολλά ωάρια. Στη συνέχεια, την κατάλληλη χρονική στιγμή γίνεται η ωοληψία και ακολουθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων από το δείγμα σπέρματος του άντρα στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους. Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται σε κατάλληλα καλλιεργητικά μέσα και αναπτύσσονται σε έμβρυα. Μετά από 2-5 μέρες, τα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στη μήτρα της γυναίκας (εμβρυομεταφορά) και 14 μέρες μετά την ωοληψία ακολουθεί το τεστ κύησης για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF): Ποια είναι πραγματικά η διαδικασία;
Μια απλή και ξεκάθαρη περιγραφή της εξωσωματικής γονιμοποίησης
‘Εξωσωματική’: μια λέξη που ακόμα και σήμερα αγχώνει πολλά από τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους για ένα μωράκι. Στις μέρες μας, η εξωσωματική γονιμοποίηση παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη γιατί πλέον έχει θεαματικά αποτελέσματα, υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι ασφαλής και μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα υπογονιμότητας που παλαιότερα δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν.
Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο διαδεδομένη ίσως θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια. Σήμερα πλέον υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία και η εξωσωματική είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί όταν εκτελείται από έμπειρους εξειδικευμένους γυναικολόγους αναπαραγωγής. Ένας κύκλος εξωσωματικής ολοκληρώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες και αποτελείται από 3 βήματα:
Διέγερση των ωοθηκών για πρόκληση ωορρηξίας, συνήθως με ενέσιμα φάρμακα. Οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν φυσιολογικά κάθε μήνα μόνο 1 ωάριο. Στην εξωσωματική θέλουμε περισσότερα ωάρια, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας (εγκυμοσύνης). Το βήμα αυτό διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες και απαιτεί στενή παρακολούθηση από το γιατρό, με υπέρηχο και εξετάσεις αίματος (ορμονολογικές) κάθε 3-4 μέρες.
Ωοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση. Την κατάλληλη ημέρα – με βάση τον υπερηχογραφικό και ορμονολογικό έλεγχο – τα ωάρια συλλέγονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Η ωοληψία γίνεται με ελαφριά αναισθησία (μέθη) για να μη νιώσει πόνο ή δυσφορία η ασθενής.
Εμβρυομεταφορά. Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και αξιολογούνται από τους εμβρυολόγους. Την κατάλληλη ημέρα (συνήθως 3 ή 5 ημέρες μετά την ωοληψία) ο σωστός αριθμός εμβρύων μεταφέρεται πίσω στη μήτρα της γυναίκας με την ελπίδα να εμφυτευτεί και να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη.
Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης μας εξηγεί απλά και ξεκάθαρα τα 3 βήματα της εξωσωματικής.
Εξωσωματική γονιμοποίηση – Διαβάστε Περισσότερα
Ποια είναι τα πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών;
Κατά την πρώτη φάση του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, στη γυναίκα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή ωαρίων.
Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρειάζεται ένας ικανός αριθμός ωαρίων καλής ποιότητας. Το ιδανικό είναι να συλλεχθούν 8-15 ωάρια κατά την ωοληψία. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να παράγουν αρκετά ωάρια. Χωρίς τα φάρμακα, οι ωοθήκες κάθε μήνα παράγουν ένα ώριμο ωάριο. Περισσότερα…
Γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα (φυσικός κύκλος);
Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς να πάρετε καθόλου φαρμακευτική αγωγή, χωρίς δηλαδή να γίνει διέγερση των ωοθηκών. Αυτό λέγεται “φυσικός κύκλος”. Στο φυσικό κύκλο συλλέγεται ένα μόνο ωάριο και για αυτό το λόγο τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής είναι αρκετά μειωμένα. Είναι μια θεραπευτική επιλογή με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα: Περισσότερα…
Τι συμβαίνει στην περίπτωση χαμηλής απόκρισης ωοθηκών;
Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στην εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα είναι αυτό που ονομάζουμε «χαμηλή απόκριση ωοθηκών». Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία μια γυναίκα που υποβάλλεται σε φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή ωαρίων δεν ανταποκρίνεται όπως θα αναμενόταν και παράγει πολύ λίγα ή και καθόλου ωάρια.Περισσότερα…
Πως γίνεται η ωοληψία;
Η ωοληψία γίνεται στο χειρουργείο, σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Η γυναίκα υποβάλλεται σε «μέθη», δηλαδή ο αναισθησιολόγος της χορηγεί μια πολύ ελαφριά ενδοφλέβια νάρκωση. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ωοληψίας δεν αισθάνεται καθόλου πόνο.
Η ωοληψία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχου που επιτρέπει στο γιατρό να βλέπει τα ωοθηλάκια σε κάθε ωοθήκη. Με μια ειδική βελόνα γίνεται η αναρρόφηση των ωοθηλακίων. Το ωοθηλακικό υγρό συλλέγεται και ελέγχεται κάτω από το μικροσκόπιο από τον/την εμβρυολόγο. Τα ωάρια εντοπίζονται, συλλέγονται και μεταφέρονται σε ειδικά τρυβλία (εργαστηριακά πιατάκια) που περιέχουν καλλιεργητικό μέσο. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικούς επωαστές στις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κλπ. Περισσότερα…