‘Εξωσωματική’: μια λέξη που ακόμα και σήμερα αγχώνει πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους για ένα μωράκι. Στις μέρες μας, η εξωσωματική παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη γιατί έχει θεαματικά αποτελέσματα (υψηλά ποσοστά επιτυχίας). Πλέον υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία και είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί όταν εκτελείται από έμπειρους εξειδικευμένους γυναικολόγους αναπαραγωγής.

‘Πώς να επιλέξω κέντρο εξωσωματικής; Τι να προσέξω;’

Είναι κρίσιμο να βρείτε τον κατάλληλο σύμμαχο στην προσπάθειά σας, δηλαδή το γιατρό που, μαζί με την ομάδα του, θα σας κατευθύνει σωστά για να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Σίγουρα οι συστάσεις συγγενών και φίλων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αν ένα ζευγάρι φίλων σας έχει ήδη κάνει εξωσωματική, τότε η εμπειρία τους μπορεί να είναι πολύτιμη για εσάς. Βέβαια το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής του κάθε ζευγαριού εξαρτάται άμεσα από το ιατρικό ιστορικό (π.χ. προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, επεμβάσεις, αίτια υπογονιμότητας) και την ηλικία της γυναίκας. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά σημεία – κλειδιά που αφορούν όλους. Ρωτήστε τους φίλους σας λεπτομέρειες: αν είχαν άμεση πρόσβαση στο γιατρό και τις μαίες για πιθανές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, αν είχαν ξεκάθαρη και αναλυτική πληροφόρηση από το γιατρό και τους εμβρυολόγους για την ωοληψία και την εμβρυομεταφορά, αν τους έδωσαν γραπτή αναφορά μετά το τέλος της θεραπείας κοκ.

Οπωσδήποτε σήμερα το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να ψάξουμε πιο εντατικά και να βρούμε σημαντικές πληροφορίες μέσα από το site του γιατρού και τα social media (Facebook, Twitter, LinkedIn κλπ) πριν ακόμα το πρώτο ραντεβού μαζί του. Αναζητήστε μαρτυρίες ασθενών και τα ποσοστά επιτυχίας του γιατρού και του Κέντρου Εξωσωματικής. Η κλινική εμπειρία και η φιλοσοφία του γιατρού και της ομάδας του είναι πολύ σημαντικά κριτήρια επιλογής.

Συλλέξτε πληροφορίες για όλη την ομάδα του γιατρού και τον τρόπο λειτουργίας του εμβρυολογικού εργαστηρίου γιατί η ποιότητα του εργαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας. Η άριστη λειτουργία του εργαστηρίου εξασφαλίζει τη δημιουργία εμβρύων υψηλής ποιότητας και δυναμικής προς κύηση.

Αφού επιλέξετε το γιατρό και κάνετε το πρώτο ραντεβού μαζί του, πριν πάρετε αποφάσεις, αναρωτηθείτε:

  • Πήρατε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας; Σας έδωσε ένα ξεκάθαρο πλάνο βήμα – βήμα;
    Ως το τέλος του πρώτου σας ραντεβού θα πρέπει να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι προτείνει ο γιατρός να γίνει και γιατί (εξετάσεις, θεραπεία κλπ). Χρειάζεστε ενημέρωση με απλό και ξεκάθαρο τρόπο – και φυσικά με ειλικρίνεια – για τα πάντα: τα ιατρικά θέματα, τις διαδικασίες, τα οικονομικά.
    Μην ξεχνάτε: κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό. Η θεραπεία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Στο Γέννημα δίνουμε προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί πράγματι η επιτυχία της εξωσωματικής κρύβεται στις λεπτομέρειες.
    Ζητήστε να ενημερωθείτε για τα δικά σας προσδοκώμενα ποσοστά επιτυχίας. Στο Γέννημα το ποσοστό θετικού τεστ εγκυμοσύνης για γυναίκες κάτω των 35 ετών είναι 68% (ασθενείς με φυσιολογική λειτουργία ωοθηκών).
  • Πώς νιώσατε μετά το πρώτο ραντεβού;
    Ο γιατρός θα πρέπει να σας έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο και να σας έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Επίσης, μείνατε με την εντύπωση ότι θα έχετε καλή επικοινωνία μαζί του κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας και ότι θα αγωνιστεί με πάθος για το θετικό σας αποτέλεσμα; Η καλή επικοινωνία θα βελτιώσει την ψυχολογία σας και αυτό μπορεί να γίνει σημαντικός σας σύμμαχος. Ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά όταν η ψυχολογία των ζευγαριών είναι θετική, με αισιοδοξία, αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες.