Η διαπίστωση μιας αποβολής δεν είναι ευχάριστη. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση σίγουρα θέλουμε πολλές απαντήσεις. “Τι κάνω τώρα; Τι μπορεί να φταίει; Θα ξανασυμβεί; Θα τα καταφέρω να αποκτήσω μωράκι; Θα έχω πρόβλημα στην υγεία μου;”
Η ψυχολογία επηρεάζεται, οι δυνάμεις λιγοστεύουν και ο φόβος της επανάληψης σίγουρα επηρεάζει τις αποφάσεις μας. Με τη σωστή διερεύνηση, όμως, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να αποκλείσει παράγοντες, να δώσει την κατάλληλη θεραπεία και να φτιάξει το πλάνο ώστε να έρθει η εγκυμοσύνη γρήγορα και χωρίς προβλήματα.
Έχει μεγάλη σημασία το πλάνο να είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, όπως ξεχωριστή είναι και η γυναίκα και η γονιμότητά της. Επειδή κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, το πλάνο αντιμετώπισης των επανειλημμένων αποβολών θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Ας δούμε τα βασικά στοιχεία, εκείνα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα δεδομένα σχετικά με τις πολλαπλές αποβολές. Ως «πολλαπλές» ορίζονται οι αποβολές που συμβαίνουν πάνω από δύο φορές στο 1ο τρίμηνο κύησης, είτε έχουν προκύψει από φυσιολογική σύλληψη είτε από εξωσωματική θεραπεία.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Οι παράγοντες μπορεί να είναι συνδυαστικοί:
Η ηλικία του ζευγαριού και ιδιαίτερα της γυναίκας. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια χάνουν την καλή τους ποιότητα, γεγονός που οδηγεί σε αποβολές.
Άλλοι παράγοντες είναι οι ανατομικοί (μορφολογία της μήτρας), γενετικοί (δομικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες), ενδοκρινολογικοί (πολυκυστικές ωοθήκες), ανοσολογικοί, λοιμώδεις, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, κ.ά.
Ας σημειώσουμε εδώ πως παρ΄ όλα αυτά, στο 50% των περιπτώσεων τα αίτια παραμένουν άγνωστα.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινότητα μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του ζευγαριού και άρα στην καλύτερη υγεία του εμβρύου.
Με μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων (υπέρηχος, μαγνητική, αξονική) ή επεμβατικών μεθόδων, μπορεί να γίνει η διάγνωση και η θεραπεία τυχόν ανατομικών ανωμαλιών που εμποδίζουν τη σύλληψη ή προκαλούν αποβολές. Παράλληλα, μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, μπορεί να εντοπίσει ενδοκρινολογικά ή ανοσολογικά αίτια, τα οποία μπορούν επίσης να δυσκολεύουν τη σύλληψη ή να προκαλούν αποβολές.
Στρατηγική αντιμετώπισης
Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα διερευνήσει, θα αποκλείσει και θα προτείνει θεραπεία για κάθε παράγοντα που μπορεί να επιφέρει αποβολή. Έτσι, η γυναίκα θα είναι σε θέση να προσπαθήσει ξανά (είτε με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική θεραπεία), με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, με καλή ψυχολογία, με την ιατρική ομάδα στο πλάι της και με κάθε απάντηση στις ερωτήσεις της.
Στόχος είναι η καλή υγεία της μαμάς, η καλή υγεία του εμβρύου και μια ομαλή εγκυμοσύνη. Με την ομαδική δουλειά, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Δεν καθυστερούμε την απόφασή μας να αποκτήσουμε μωράκι, ζητάμε τη συμβουλή του ειδικού και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με τα σωστά ιατρικά δεδομένα.
Το σχόλιο του κου. Σταύρου Νάτση, γυναικολόγου αναπαραγωγής:
Με τη σημερινή πρόοδο της ιατρικής είναι σχεδόν απίθανο μια γυναίκα να μην πετύχει το στόχο της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξει το πρόβλημα με θάρρος και να εμπιστευτεί την κατάλληλη ομάδα ιατρών που θα την καθοδηγήσουν σωστά, ώστε να πετύχει.