Η κολποσκόπηση είναι η μακροσκοπική εξέταση του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου με την χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται ‘κολποσκόπιο’. Ο κόλπος και ο τράχηλος ψεκάζονται αρχικά με οξικό οξύ, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιείται ιωδιούχο διάλυμα. Τόσο με το οξικό οξύ όσο και με το ιωδιούχο διάλυμα οι περιοχές που εμφανίζουν αλλοιώσεις από τον HPV έχουν διαφορετική απεικόνιση σε σύγκριση με τις φυσιολογικές περιοχές. Αυτή η διαφορετική απεικόνιση – ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια – δίνει σημαντικές πληροφορίες για την τελική διάγνωση του σταδίου της αλλοίωσης από τον HPV ή καταδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν βιοψίες προς ιστολογική εξέταση.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατά σημαντικό τρόπο η ευαισθησία ανίχνευσης αλλοιώσεων από τον HPV αλλά και η αρνητική προγνωστική αξία ελαττώνοντας κατά πολύ την πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

Συχνές ερωτήσεις

 • Πόσην ώρα διαρκεί;
  Περίπου 30 λεπτά.
 • Πόσες μέρες αποχή χρειάζονται;
  2 ημέρες
 • Προκαλεί πόνο;
  Κάποιες ασθενείς μπορεί να νιώσουν δυσφορία είτε λόγω του οξικού οξέος, είτε λόγω της διαδικασίας λήψης της βιοψίας (αν χρειαστεί) είτε λόγω του αιμοστατικού υλικού.
 • Ποιες μέρες του κύκλου πρέπει να γίνει;
  Οποιαδήποτε μέρα, αρκεί να μην έχει η ασθενής αιμορραγία λόγω περιόδου.