Καθημερινά ακούμε για γυναίκες που κατάφεραν να τεκνοποιήσουν στα 45, ακόμα και στα 50 έτη. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες τα κατάφεραν με κάποια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πράγματι, η εξωσωματική μπορεί να δώσει μια μοναδική ευκαιρία στις γυναίκες άνω των 40 ετών να καταφέρουν να γίνουν μητέρες.
Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες άνω των 40 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) στις ΗΠΑ. Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν περίπου 5% πιθανότητες τον μήνα για φυσιολογική σύλληψη. Αυτό συμβαίνει διότι τα αποθέματα των ωοθηκών και η ποιότητα των ωαρίων φθίνουν όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Άρα αρκετές γυναίκες μετά τα 40 έτη είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν κάποια βοήθεια για να επιτύχουν εγκυμοσύνη και αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
- Εξωσωματική με δικά τους ωάρια, κυρίως ως την ηλικία των 43 με 45 ετών, ανάλογα πάντα με το ξεχωριστό προφίλ γονιμότητας της κάθε γυναίκας και σύμφωνα με εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας που σχεδιάζεται ειδικά γι’ αυτήν.
- Εξωσωματική με δικά τους ωάρια που είχαν καταψύξει στο παρελθόν για να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους.
- Εξωσωματική με δωρεά ωαρίων, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άλλων παραγόντων, όπως, για παράδειγμα, προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, πολλαπλές αποβολές, κληρονομούμενα νοσήματα ή άλλο ιατρικό ιστορικό.
ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
Για κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 40 που επιθυμεί να τεκνοποιήσει η πλέον σημαντική συμβουλή είναι μία: να μην καθυστερήσει καθόλου να ζητήσει τη βοήθεια του ειδικού. Επιπλέον, αν μετά από έξι μήνες συνεχών στοχευμένων προσπαθειών δεν έχει το επιθυμητό θετικό αποτέλεσμα, να μην απογοητευτεί, αλλά να βρει την αισιοδοξία και την ενέργεια να αναζητήσει εκ νέου τη βοήθεια που θα τη φέρει πιο κοντά στον στόχο της. Η εξατομικευμένη προσέγγιση σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία σε θέματα γονιμότητας του γιατρού και ένα υψηλού επιπέδου εμβρυολογικό εργαστήριο αυξάνει καθοριστικά το ποσοστό επιτυχίας. Η εξωσωματική είναι η πλέον επιτυχημένη θεραπεία στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.