‘Η πραγματική εξέλιξη στην εξωσωματική είναι μία: η εξατομίκευση της θεραπείας ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού. Μόνο έτσι μεγιστοποιείται πραγματικά το ποσοστό επιτυχίας. Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να επιλέξει τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν πλέον στη διάθεσή μας για να βοηθήσουμε όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό. Το σύστημα Embryoscope+ και η μέτρηση του οξειδωτικού στρες στο σπέρμα είναι σημαντικά όπλα που μας προσφέρει η τεχνολογία στη μάχη κατά της υπογονιμότητας.’ Το νέο άρθρο του γυναικολόγου αναπαραγωγής κου. Ευριπίδη Μαντούδη φιλοξενείται από το Madame Figaro στο τεύχος Δεκεμβρίου 2019!
Εξελίξεις στην IVF
Η εξατομίκευση της θεραπείας και η εξέλιξη της τεχνολογίας συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία της εξωσωματικής.
Είναι κοινός τόπος στις μέρες μας το ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η πλέον αποτελεσματική και διαδεδομένη μέθοδος για τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Σήμερα πια είναι διαδικασία ρουτίνας και ασφαλής εφόσον πραγματοποιείται από έμπειρες και εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες. Με δεδομένη πλέον την ασφάλεια, το ζητούμενο είναι η επιτυχία. Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού επιτυχίας για όλους τους ασθενείς, όποια και αν είναι η αιτία της υπογονιμότητάς τους.
Πλέον έχει αποδειχθεί ότι το πλάνο θεραπείας IVF πρέπει να είναι εξατομικευμένο ώστε να ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού. Μόνο έτσι μεγιστοποιείται πραγματικά το ποσοστό επιτυχίας. Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό, με ξεχωριστό ιατρικό ιστορικό και απαιτεί ξεχωριστή θεραπεία. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να επιλέξει τις νέες διαθέσιμες τεχνικές και μεθόδους.
Η σημαντικότερη εξέλιξη στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι αναμφισβήτητα οι επωαστές με τεχνολογία time-lapse (σύστημα Embryoscope+). Πρόκειται για ειδικούς θαλάμους με ελεγχόμενες συνθήκες για την καλλιέργεια εμβρύων, δηλαδή γονιμοποιημένων ωαρίων, που έχουν ενσωματωμένη κάμερα με τεχνολογία time-lapse και φωτογραφίζουν το κάθε έμβρυο κάθε 10 λεπτά. Έτσι δημιουργείται ένα video που δείχνει την εξέλιξη των εμβρύων για τις μέρες που παραμένουν στον επωαστή (3-5 ημέρες).
Στη συνέχεια, οι εμβρυολόγοι χρησιμοποιούν τα video για να καταλήξουν στο ποια έμβρυα θα μεταφερθούν ή θα καταψυχθούν. Έτσι αποφεύγονται σε κάποιες περιπτώσεις οι επεμβατικές μεθόδους επιλογής εμβρύων που ίσως επιβαρύνουν τα έμβρυα και αυξάνουν το κόστος της θεραπείας.
Με το σύστημα EmbryoScope+ τα έμβρυα παραμένουν στο σταθερό περιβάλλον του επωαστή και δε διαταράσσονται. Η χρήση της τεχνολογίας time-lapse έχει συσχετισθεί με αυξημένα ποσοστά κλινικής εγκυμοσύνης, χαμηλότερα ποσοστά αποβολών και αυξημένα ποσοστά γέννησης.
Το ‘οξειδωτικό στρες’ αφορά τη διαταραχή στην ισορροπία των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο σπέρμα και θεωρείται ο ‘κρυφός εχθρός’ που μπορεί να συμβάλει στην ανδρική υπογονιμότητα καθώς πιστεύεται ότι είναι ο κύριος λόγος για τον κατακερματισμό του DNA των σπερματοζωαρίων. Ο κατακερματισμός του DNA επηρεάζει τη γονιμότητα καθώς και την επιτυχία της εξωσωματικής. Επιδεινώνεται από το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την παχυσαρκία, την παρατεταμένη σεξουαλική αποχή, το ιατρικό ιστορικό και την υπερβολική άσκηση.
Το οξειδωτικό στρες μπορεί να μετρηθεί εύκολα και γρήγορα με νέες τεχνολογίες. Η εξέταση γίνεται σε δείγμα σπέρματος, μετά από 2-4 ημέρες αποχής και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα την ίδια μέρα.
Σε περίπτωση που η μέτρηση είναι εκτός φυσιολογικών ορίων, τότε ο εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής θα προτείνει κάποια θεραπεία και χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής.