Άλλο ένα ζευγάρι που τα κατάφερε με τη βοήθεια της εξωσωματικής και της ομάδας μας, άλλη μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεραπεία που μοιραζόμαστε μαζί σας.
Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα νεαρό ζευγάρι που χρειάστηκε να προχωρήσει σε εξωσωματική λόγω του ιατρικού ιστορικού του συζύγου, ο οποίος είχε παλαιότερα κάνει κατάψυξη σπέρματος για ιατρικούς λόγους – και μάλιστα ενώ ζούσε στο εξωτερικό.
Για την έναρξη της θεραπείας χρειάστηκε να μεταφερθεί από το εξωτερικό το κατεψυγμένο δείγμα με τη βοήθεια των ειδικών πιστοποιημένων συνεργατών για μεταφορά βιολογικού υλικού σε κρυοσυντήρηση. Το δείγμα παρέλαβαν οι εμβρυολόγοι μας και φυλάχθηκε στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης της Μονάδας μας.
Η θεραπεία εξελίχθηκε πολύ καλά. Στην ωοληψία συλλέχθηκαν αρκετά ωάρια καλής ποιότητας. Εδώ έπαιξε σημαντικό ρόλο η νεαρή ηλικία της συζύγου (30 ετών) και το εξατομικευμένο πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών που εφάρμοσε ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης.
Τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν με το κατεψυγμένο δείγμα και τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν καλλιεργήθηκαν στο σύστημα επωαστών Embryoscope+. Η θεραπεία ολοκληρώθηκε με την εμβρυομεταφορά 2 βλαστοκυστών (έμβρυα 5ης ημέρας) και το ζευγάρι παρέλαβε το βιντεο με την ανάπτυξη των εμβρύων του.
Επιπλέον, οι εμβρυολόγοι προχώρησαν στην κρυοσυντήρηση ακόμα 2 βλαστοκυστών καλής ποιότητας, που κρίθηκαν κατάλληλες για κρυοσυντήρηση σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια των εμβρυολόγων μας. Έτσι, το ζευγάρι θα μπορεί έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μελλοντικά σε νέες εμβρυομεταφορές για μια νέα εγκυμοσύνη χωρίς να χρειαστεί να ξανακάνει θεραπεία από την αρχή.
Όλοι μας εδώ στο Γέννημα IVF ευχόμαστε στο ζευγάρι ‘Καλή αρχή στην εγκυμοσύνη’ και με το καλό να έρθει το μωράκι τους! Ή μήπως είναι δίδυμα;;
Το σχόλιο του γυναικολόγου αναπαραγωγής κου. Ευριπίδη Μαντούδη:
«Παλιά, οι ασθενείς που έπρεπε να πάρουν φάρμακα επιβλαβή για τη γονιμότητά τους (πχ χημειοθεραπεία σε περίπτωση ογκολογικών ασθενών) είχαν χάσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί. Τώρα, με την επιλογή της κρυοσυντήρησης σπέρματος ή ωαρίων, οι ασθενείς αυτοί μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και έχουν την ευτυχία να αποκτήσουν το βιολογικό παιδί τους.
Πλέον, με δεδομένο ότι πολλές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες, μπορούμε – και πρέπει – να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε τη ζωή του/της ασθενούς μετά τον καρκίνο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν αποκτήσει ακόμα παιδιά. Η διατήρηση της γονιμότητας είναι εξέχουσας σημασίας και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζεται η θεραπευτική προσέγγιση σε ογκολογικούς ασθενείς.»