Πώς μπορεί να γίνει; Τι πρέπει να προσέξουν όλα τα ζευγάρια που πρόκειται να ταξιδέψουν για να κάνουν εξωσωματική.

Οι γυναικολόγοι αναπαραγωγής και τα κέντρα εξωσωματικής είναι συγκεντρωμένα στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Αναγκαστικά λοιπόν, σχεδόν τα μισά από τα ζευγάρι που πρέπει να κάνουν εξωσωματική χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Αυτό σημαίνει επιπλέον κόπο και έννοιες (κρατήσεις εισιτηρίων, ξενοδοχείου κλπ), αλλά και έξοδα.
Όταν το ταξίδι είναι αναπόφευκτο, χρειάζεται καλύτερη οργάνωση από το ζευγάρι, αλλά και από την κλινική εξωσωματικής. Στο Γέννημα IVF έχουμε μεγάλη εμπειρία από ασθενείς μας από όλη την Ελλάδα – και από το εξωτερικό!

Το ζευγάρι χρειάζεται να έρθει στο Γέννημα IVF, στην Αθήνα, μόνο 2 φορές:

  • 1ο ταξίδι: για το πρώτο ραντεβού
    Το πρώτο ραντεβού είναι απόλυτα σημαντικό. Ζητάμε από τα ζευγάρια να φέρουν μαζί τους όλα τα στοιχεία του ιατρικού ιστορικού τους που έχουν σχέση με τη γονιμότητα: εξετάσεις (ορμονικό προφίλ, σπερμοδιάγραμμα, σαλπιγγογραφία κ.ά.), προηγούμενες προσπάθειες με εξωσωματική, πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις κλπ. Καταγράφουμε αναλυτικά όλα αυτά τα δεδομένα. Στη συνέχεια ακολουθεί υπερηχογράφημα: ελέγχουμε προσεκτικά τον όγκο των ωοθηκών, πιθανές κύστες, την ωορρηξία καθώς και το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας.Συνεκτιμούμε όλα τα επιμέρους δεδομένα και συζητούμε με το ζευγάρι για το πώς έχει η κατάσταση σήμερα και τι προτείνουμε να γίνει από εδώ και πέρα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα!

    Ως το τέλος του πρώτου ραντεβού έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και εξηγούμε τι προτείνουμε να γίνει και γιατί (εξετάσεις, θεραπεία κλπ) βήμα – βήμα. Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό οπότε χρειάζεται να προσαρμόσουμε το πλάνο μας ανάλογα.

    2ο ταξίδι: για την ωοληψία και εμβρυομεταφορά
    Το πρώτο στάδιο της εξωσωματικής (διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα για περίπου 10-12 ημέρες) μπορεί να ολοκληρωθεί στην τόπο κατοικίας του ζευγαριού. Σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε τη συνεργασία ενός γυναικολόγου στην περιοχή. Το ζευγάρι ακολουθεί τις οδηγίες μας και η πρόοδος τη θεραπείας ελέγχεται από το γιατρό (με υπέρηχο και εξετάσεις αίματος). Οι ασθενείς χρειάζεται να έρθουν στην Αθήνα μόνο για την ωοληψία και την εμβρυομεταφορά (2-5 ημέρες μετά την ωοληψία). Με αυτό τον τρόπο, το ζευγάρι μετακινείται και λείπει από το σπίτι όσο το δυνατόν λιγότερο.

Στο Γέννημα IVF έχουμε καθιερώσει το απομακρυσμένο ραντεβού για όλα τα ζευγάρια που μένουν μακριά από την Αθήνα και προσπαθούν για μωράκι, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες και χρειάζονται καθοδήγηση. Μια τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί φυσικά να υποκαταστήσει το ραντεβού με το γιατρό και την κλινική εξέταση, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μπορούμε να κάνουμε μια αρχική εκτίμηση και να δώσουμε μια πρώτη κατεύθυνση.