Για πολλά ζευγάρια, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να αποκτήσουν το μωράκι τους είναι η δωρεά ωαρίων. Η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας για αυτά τα ζευγάρια είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση ή η πιο προχωρημένη ηλικία της γυναίκας.
Όμως, οι εθελόντριες δότριες είναι ελάχιστες… Ο νόμος ορίζει ότι η δωρεά ωαρίων καλύπτεται από απόλυτη ανωνυμία (ούτε το ζευγάρι επιτρέπεται να μάθει την ταυτότητα της δότριας, ούτε η δότρια θα γνωρίσει ποτέ το ζευγάρι) οπότε κανένα ζευγάρι δεν επιτρέπεται να αναζητήσει απευθείας δότρια για να πραγματοποιηθεί η θεραπεία τους.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε ένα ζευγάρι και να τους χαρίσετε το πιο πολύτιμο δώρο, ένα μωράκι!, θα πρέπει να ξέρετε ότι, εφόσον κριθείτε ιατρικά κατάλληλη, θα χρειαστεί να πάρετε αγωγή (ενέσιμα φάρμακα) για τη διέγερση των ωοθηκών, να κάνετε εξετάσεις αίματος και υπέρηχους και τέλος να υποβληθείτε σε ωοληψία (με μέθη).
Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο νόμος ορίζει τα εξής: 1. Η δωρεά ωαρίων καλύπτεται από απόλυτη ανωνυμία. Τόσο το ζευγάρι όσο και η δότρια υπογράφουν τις αντίστοιχες σχετικές έγγραφες και ενυπόγραφες συναινέσεις 2. Η εθελόντρια που επιθυμεί να δωρίσει ωάρια πρέπει να είναι έως 35 ετών 3. Προβλέπεται οικονομική αποζημίωση της δότριας.
Σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού “Παιδί και Νέοι Γονείς” (Δεκέμβριος 2012) είχε φιλοξενηθεί συνέντευξη του γυναικολόγου αναπαραγωγής κου. Ευριπίδη Μαντούδη, με θέμα τη δωρεά ωαρίων. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η κάρτα από μια ασθενή του που έγινε μητέρα με δωρεά ωαρίων! Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης πιο κάτω.
Αγαπημένε μου γιατρέ,
Μετά από τόσες αγωνιώδεις προσπάθειες επιτέλους ήρθε η στιγμή να σου γράψουμε αυτό το γράμμα που χρόνια ονειρευόμουν! Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να σε ευχαριστήσουμε για την κόρη μας, το πιο όμορφο και γλυκό μωράκι του κόσμου.
Αλλά πιο πολύ κι από εσένα γιατρέ μου αγαπημένε, θέλω να πω χίλιες φορές ‘ευχαριστώ’ σε μια γυναίκα που δεν έχω γνωρίσει καν, στην κοπέλα που μου δώρισε τα ωάριά της για να μπορώ τώρα εγώ να κρατάω αυτό το θαύμα στην αγκαλιά μου… Εμένα ο νόμος δε μου επιτρέπει να τη γνωρίσω, αλλά εσύ που την ξέρεις, πες της πόσο ευγνώμων της είμαι για το δώρο που μας έκανε. Με τη βοήθειά της γίναμε οικογένεια, γέμισε η αγκαλιά μας και η καρδιά μας!
Και τι έκπληξη, όσο δύσκολο ήταν να μείνω έγκυος, τόσο εύκολη ήταν η εγκυμοσύνη μου, λες και το σώμα μου ήταν ‘προγραμματισμένο’ για αυτό το γλυκό μουτράκι…
Από τα βάθη της καρδιάς μας σε ευχαριστούμε γιατρέ μου γιατί σε είχαμε συνέχεια δίπλα μας… Εσένα και την ομάδα σου και την κοπέλα που δε θα γνωρίσω ποτέ αλλά θα ευχαριστώ πάντα!
Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε μας στο 2106816100 (καθημερινά 8πμ-4μμ) και ζητήστε να μιλήσετε με τις μαίες μας.
Σας περιμένουμε!
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η δωρεά ωαρίων;
Υπάρχουν διάφοροι αμιγώς ιατρικοί λόγοι όπως:
· πρόωρη εμμηνόπαυση
· χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες π.χ. λόγω ενδομητρίωσης
· προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική λόγω κακής ποιότητας ωαρίων
· χαμηλό απόθεμα ωαρίων λόγω ηλικίας.
Πόσο εύκολο είναι ψυχολογικά για μια γυναίκα να μείνει έγκυος με τα ωάρια μιας άγνωστης;
Θα το καταλάβετε αν μπείτε στην ψυχολογία μιας γυναίκας που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ή προηγούμενες αποτυχίες. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι πολλά ζευγάρια όντως δυσκολεύονται στην αρχή να το αποφασίσουν, αλλά τελικά κανένας δεν το έχει μετανιώσει ως τώρα. Δύσκολα μια γυναίκα θα πει ‘όχι’ στη μοναδική ευκαιρία που της δίνει σήμερα η επιστήμη να βιώσει την ανεπανάληπτη εμπειρία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.
Άρα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ωάρια, υπάρχει όμως και προσφορά;
Δυστυχώς παρατηρείται μεγάλη έλλειψη γιατί δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση. Φυσικά υπάρχουν ενδοιασμοί και ηθικά διλήμματα, καθώς και μια μικρή πιθανότητα για παρενέργειες από τα φάρμακα κατά τη διαδικασία, αν και είναι γενικά ασφαλής. Όλο και περισσότερες γυναίκες όμως το επιλέγουν βοηθώντας πολλά ζευγάρια να γίνουν γονείς.
Τι πρέπει να ξέρει μια γυναίκα που θέλει να κάνει δωρεά;
Αφού πάρουμε το ιατρικό ιστορικό της, την ενημερώνουμε αναλυτικά για τη διαδικασία και τους πιθανούς κινδύνους. Η γυναίκα που θα δωρίσει πρέπει να υποβληθεί σε ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών, εξετάσεις αίματος και υπερηχογραφήματα και τελικά σε ωοληψία όταν τα ωάρια είναι ώριμα. Ο νόμος προβλέπει την πλήρη αποζημίωσή της για τα έξοδά της και την απώλεια εισοδήματος.